- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- MADRID, (20.06.2014, 14:42)
- Teodora Nicolau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Descoperire inedită despre omul de Neanderthal: are o origine de cel puţin 430.000 de ani
Omul de Neanderthal are o origine de cel puţin 430.000 de ani, după cum indică trăsăturile morfologice ale unor cranii descoperite în Spania, ce pun într-o nouă lumină evoluţia hominizilor.
Urmărește
690 afișări
Descoperire inedită despre omul de Neanderthal: are o origine de cel puţin 430.000 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Acestea sunt, fără îndoială, trăsăturile morfologice ale celor mai vechi oameni de Neanderthal descoperiţi până în prezent", a declarat în timpul unei conferinţe de presă Juan-Luis Arsuaga, profesor de paleontologie la Universitatea Complutense din Madrid, principalul autor al unui articol despre această descoperire, publicat joi în revista americană Science.
Conform cercetărilor anterioare, omul de Neanderthal ar fi apărut cu aproximativ 100.000 de ani mai târziu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Totodată, această descoperire a permis cercetătorilor să afirme că strămoşul comun cel mai recent al omului modern şi al omului de Neanderthal a trăit cu peste 430.000 de ani în urmă.
Acest studiu a fost efectuat pe 17 cranii - unele fragmentate, altele aproape complete - excavate din celebrul sit preistoric din Sima de Los Huesos ("puţul cu oase"), în apropierea localităţii Burgos, din nordul Spaniei.
"În urma studierii acestor cranii, a fost posibil să determinăm pentru prima oară caracteristicile morfologice craniene ale unui grup de hominizi, care au trăit în Spania în Pleistocenul mijlociu", cu 400.000 şi 500.000 de ani în urmă, a precizat Ignacio Martinez, paleontolog la Universitatea din Alcalá, unul dintre autorii studiului.
În timpul acestei perioade-cheie, hominizii primitivi s-au separat de celelalte grupuri care trăiau în Africa sau în Asia de Est, pentru a se stabili ulterior în Eurasia, unde au apărut caracteristicile ce aveau să stabilească descendenţa neanderthaliană.
Cu câteva sute de mii de ani mai târziu, oamenii moderni, sosiţi din Africa, s-au stabilit, la rândul lor, în Eurasia, unde au coexistat cu oamenii de Neanderthal, cu care au avut legături sporadice. Oamenii de Neanderthal au dispărut cu aproximativ 28.000 de ani în urmă.
Craniile studiate de cercetători prezintă trăsături neanderthaliene doar la nivelul feţei şi al dinţilor. Cutia craniană prezintă trăsături ce corespund neanderthalienilor mai primitivi.
"Aceste trăsături morfologice ne fac să credem că oamenii ale căror cranii au fost descoperite în Sima au aparţinut clanului de Neanderthal, chiar dacă nu au fost neapărat strămoşii direcţi ai neanderthalienilor clasici", a precizat profesorul Arsuaga.
Aspectul cel mai important este acela că un număr mare din trăsăturile neanderthaliene observate la aceste cranii au indicat activităţi de masticaţie, mai ales la nivelul incisivilor, care prezentau un mare grad de uzură.
"Este ca şi cum aceşti dinţi ar fi fost utilizaţi ca o a treia mână, fenomen tipic pentru neanderthalieni", a spus Juan-Luis Arsuaga.
Cercetătorii au constatat, de asemenea, că indivizii ce au trăit în grota din Sima erau asemănători între ei. Celelalte fosile din aceeaşi perioadă geologică sunt diferite între ele şi nu corespund caracteristicilor morfologice ale locuitorilor din Sima.
Mai mulţi descendenţi ai acestor grupuri au coexistat în Europa acum mai bine de 400.000 de ani, iar craniile descoperite la Sima sunt mai apropiate de cele ale oamenilor de Neanderthal.
Situl din Sima este exploatat din 1984. În ultimii 30 de ani, au fost descoperite aproape 7.000 de fosile umane, fiind reconstituite scheletele a cel puţin 28 de indivizi.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe