DESCOPERIRE INEDITĂ: O planetă are un sistem solar UNIC. Două dintre stelele ei orbitează în jurul celorlalte două

O planetă al cărei cer este luminat de patru stele - primul sistem solar de acest tip observat până în prezent - a fost descoperită de o echipă internaţională de astronomi.

Urmărește
1185 afișări
Imaginea articolului DESCOPERIRE INEDITĂ: O planetă are un sistem solar UNIC. Două dintre stelele ei orbitează în jurul celorlalte două

DESCOPERIRE INEDITĂ: O planetă are un sistem solar UNIC. Două dintre stelele ei orbitează în jurul celorlalte două (Imagine: www.nasa.gov)

Planeta, denumită PH1, situată la aproape 5.000 de ani lumină de Terra (un an lumină echivalează cu 9.461 miliarde de kilometri), orbitează în jurul a două stele, iar celelalte două stele se învârt în jurul acestora.

Doar şase planete sunt cunoscute până în prezent pentru faptul că orbitează în jurul a două stele, însă în cazul lor, nicio altă stea nu orbitează în jurul acelor sisteme solare, afirmă astronomii.

Noul sistem planetar dublu circumbinar a fost descoperit iniţial de doi astronomi amatori americani, Kian Jek şi Robert Gagliano, care au folosit site-ul Planethunters.org.

Astronomii profesionişti americani şi britanici au efectuat apoi observaţii şi măsurători cu telescopul Keck, situat pe muntele Mauna Kea din Hawaii.

"Planetele circumbinare reprezintă tot ce este extrem în ceea ce ţine de formaţiunile planetare", a spus Meg Schwamb, cercetătoare la Universitatea Yale din Statele Unite, principalul autor al acestui studiu, caree a fost prezentat la conferinţa anuală organizată de departamentul de planetologie al American Astronomical Society, în oraşul Reno, din statul american Nevada.

Această descoperire a fost anunţată online pe site-ul arXiv.org şi va fi publicată în Astrophysical Journal.

PH1, o planetă gazoasă uriaşă de mărimea lui Neptun şi de circa şase ori mai mare decât Terra, se învârte în jurul a două stele - care au masele de 1,5, respectiv 0,41 din masa Soarelui - într-un interval de 138 de zile.

Celelalte două stele evoluează în jurul acestui sistem planetar la o distanţă de circa 1.000 de ori mai mare faţă de distanţa dintre Terra şi Soare.

Site-ul Planethunters.org a fost creat în 2010 pentru a-i încuraja pe astronomii amatori să identifice exoplanete - planetele situate în afara sistemului nostru solar - cu ajutorul datelor colectate de telescopul spaţial american Kepler.

Kepler, lansat în martie 2009, are drept obiectiv căutarea de exoplanete asemănătoare Terrei, pe orbita din jurul altor stele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici