- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LOS ANGELES, (02.08.2013, 14:42)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DESCOPERIRE istorică: Adam şi Eva au trăit în aceeaşi perioadă, dar probabil nu s-au întâlnit
Adam şi Eva au trăit în Africa în aceeaşi perioadă, dar probabil nu s-au întâlnit, afirmă autorii unui studiu publicat recent, coordonat de un profesor de genetică de la Universitatea Stanford din SUA.
Urmărește
5278 afișări
DESCOPERIRE istorică: Adam şi Eva au trăit în aceeaşi perioadă, dar probabil nu s-au întâlnit
Până de curând, oamenii de ştiinţă credeau că "Adam cu cromozomul Y" şi "Eva mitocondrială" - cei mai recenţi strămoşi comuni ai bărbaţilor şi femeilor - au trăit în epoci complet diferite, informează dailymail.co.uk.
Însă, potrivit unui studiu realizat recent pe 69 de bărbaţi din zone diferite de pe Glob, "Adam cu cromozomul Y" a păşit pe Pământ în urmă cu 120.000 de ani - 156.000 de ani, mult mai devreme decât credeau oamenii de ştiinţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Această datare recentă îl plasează pe Adam mult mai aproape - ca interval de timp - de Eva, care a apărut pe Pământ în urmă cu 99.000 de ani - 148.000 de ani.
Oamenii de ştiinţă sunt însă de părere că "este extrem de puţin probabil" ca Adam şi Eva să fi fost "exact contemporani".
Carlos Bustamante, profesor de genetică la Universitatea Stanford din California, a declarat: "Cercetările precedente au indicat faptul că cel mai recent strămoş comun al bărbatului a trăit mult mai recent decât cel mai recent strămoş comun al femeii. Însă studiul nostru a evidenţiat faptul că nu a existat o discrepanţă".
"Eva mitocondrială" şi "Adam cu cromozomul Y" sunt cei doi indivizi care, transmiţându-şi o parte din genele lor, au contribuit la vasta expansiune a speciei umane.
Însă multe aspecte despre existenţa lor, inclusiv locul în care au trăit, sunt învăluite în mister.
Savanţii americani au comparat variaţiile cromozomului Y în rândul voluntarilor din nouă zone geografice distincte, inclusiv din unele care au devenit disponibile pentru cercetări ştiinţifice abia recent, precum Namibia, Republica Democrată Congo, Gabon, Algeria, Pakistan, Cambodgia, Mexic şi regiunea rusă Siberia.
În pofida numelor lor celebre, care evocă un cuplu unic, ai cărui copii au populat lumea, Adam şi Eva nu au fost singurul bărbat, respectiv singura femeie care au trăit în acea epocă, nici singurii oameni ai căror urmaşi trăiesc în zilele noastre.
Ei au avut pur şi simplu şansa de a transmite cu succes cromozomul Y şi genomul mitocondrial de-a lungul mileniilor celor mai mulţi dintre oamenii din zilele noastre.
Utilizând microscoape deosebit de puternice, cercetătorii au identificat aproximativ 11.000 de mutaţii genetice, care i-au ajutat să stabilească asocieri genetice şi cronologii de o acurateţe fără precedent.
Autorii studiului au obţinut astfel de rezultate pentru 10 milioane de nucleotide, biomolecule care formează elementele din care este alcătuit cromozomul Y, pentru fiecare individ din grupul de voluntari.
Rata anuală a mutaţiilor a fost apoi estimată prin compararea cu un eveniment cunoscut - apariţia primelor aşezări umane în cele două Americi în urmă cu circa 15.000 de ani.
Cercetătorii au repetat analiza cu ADN-ul mitocondrial al voluntarilor pentru a obţine două estimări temporale pentru Adam şi Eva, reuşind să demonstreze astfel, pentru prima dată în istorie, că perioadele de timp în care cei doi au apărut se suprapun.
"Acum putem să datăm anumite evenimente într-un mod foarte precis. Am găsit o mutaţie unică, care arată că trei linii genetice străvechi s-au unit în urmă cu 48.000 de ani, plus sau minus câteva sute de ani. Acurateţea acestei datări este extraordinară", a spus profesorul Bustamante.
Studiul, publicat în revista Science, exemplifică extraordinara profunzime a diversităţii genetice care există în rândul actualilor locuitori ai Africii.
Studiul evidenţiază totodată faptul că a existat o perioadă în care doar câteva secvenţe genetice au fost transmise mai departe şi că multe altele au dispărut din cauza unui eveniment extern care nu a fost deocamdată identificat.
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:36
-
astăzi, 20:35