DESCOPERIRE ISTORICĂ: Betleem a existat cu adevărat! Un sigiliu vechi de 2700 de ani atestă existenţa oraşului în care s-a născut IISUS - FOTO

Are dimensiunea unui penny, însă importanţa sa este imensă. Arheologii israelieni au anunţat descoperirea unui fragment dintr-un sigiliu, vechi de 2700 de ani, care atestă existenţa oraşului Betleem aşa cum a fost descris în Biblie.

Urmărește
3050 afișări
Imaginea articolului DESCOPERIRE ISTORICĂ: Betleem a existat cu adevărat! Un sigiliu vechi de 2700 de ani atestă existenţa oraşului în care s-a născut IISUS - FOTO

Oraşul Ierusalim (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit experţilor, existenţa micului artefact demonstrează că oraşul Betleem nu este doar un nume din Biblie, oraşul în care s-a născut Iisus Hristos, aşa cum este menţionat în Noul Testament, ci o localitate specializată în comerţ, aflată în apropiere de Ierusalim, potrivit Daily Mail.

"Este pentru prima dată când numele Betleem apare menţionat în afara textului Bibliei într-o inscripţie din perioada primului Templu iudaic, ceea ce dovedeşte că Betleem a fost cu adevărat un oraş în Regatul lui Iuda şi, probabil, chiar mai devreme", a declarat Eli Shukron, directorul sitului de excavaţii.

Sigiliul are 1,5 centimetri în diametru şi datează din perioada secolelor al XIII-lea şi al XII-lea î.H, cu aproximativ 700 de ani înainte de naşterea lui Iisus.

Sigiliul este scris în limba ebraică din acea perioadă. Un vas din lut găsit în apropiere data din aceeaşi perioadă, potrivit istoricilor.

Shmuel Achituv, un expert de la Universitatea Ben Gurion, care nu a participat la excavaţii, susţine, de asemenea, că sigiliul este cea mai veche referire la oraşul Betleem, în afara Bibliei.

Cel mai probabil, sigiliul, găsit într-o zonă denumită de istorici "Oraşul lui David", a fost folosit la ştampilarea unui document administrativ, trimis de la Betleem la Ierusalim.

Eli Shukron a precizat că pe primul rând de litere se poate citi "Beshava'at", care înseamnă "în al şaptelea" şi face referire cel mai probabil la anul de domnie al unui rege. Al doilea rând de litere reprezintă cuvântul "Betleem", iar pe ultimul rând a rămas o singură literă, despre care Shukron spune că reprezintă finalul sintagmei "pentru rege".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici