Descoperire la Stonehenge: Femeile, dominante între liderii din neolitic

Oamenii de ştiinţă englezi au petrecut mai mulţi ani studiind rămăşiţele osoase descoperite în timpul unei escavaţii din apropierea sitului de la Stonehenge şi spre surprinderea lor, au aflat că materialul osteologic provenea, în cea mai mare parte, de la indivizi de sex feminin, scrie Descoperă.

Urmărește
5998 afișări
Imaginea articolului Descoperire la Stonehenge: Femeile, dominante între liderii din neolitic

Descoperire la Stonehenge: Femeile, dominante între liderii din neolitic

Rezultatele cercetării arheologilor contrastează cu cele ale studiilor realizate până în momentul de faţă, care arătau că, în sudul insulelor britanice, majoritatea locurilor de înhumare destinate nobilimii erau destinate bărbaţilor.

Totodată, noile informaţii obţinute susţin teoria conform căreia Stonehenge ar fi fost folosit ca loc de înhumare pentru liderii comunităţilor locale din perioada neolitică. În timpul săpăturilor efectuate în zona sitului megalitic de la Stonehenge, cercetătorii au identificat rămăşiţele osoase aparţinând unui număr de 100-200 de indivizi, care au fost înhumaţi aici în perioada neoliticului şi a epocii cuprului.

Cercetările actuale s-au concentrat asupra unei gropi de înhumare denumită Aubrey Hole seven. Aceasta se numără printre cele 56 de puncte similare care înconjoară monumentul.

Dat fiind faptul că la Stonehenge au fost înmormântaţi doar indivizi cu un statut social important, iar cei mai mulţi dintre aceştia s-au dovedit a fi femei, s-a ajuns la concluzia că, în neolitic, femeile deţineau majoritatea în rândul claselor sociale superioare, mai scrie Descoperă, citând dailymail.co.uk.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici