Descoperire miraculoasă: Un exemplar original din tratatul lui Copernic privind sistemul solar a fost găsit

Un exemplar orginal din cartea "Despre mişcările de revoluţie ale corpurilor cereşti" a astronomului polonez Nicolaus Copernic, care a dezvoltat teoria heliocentrismului sistemului solar, a fost descoperit intact în timpul lucrărilor de restaurare a bibliotecii din Weimar.

Urmărește
727 afișări
Imaginea articolului Descoperire miraculoasă: Un exemplar original din tratatul lui Copernic privind sistemul solar a fost găsit

Descoperire miraculoasă: Un exemplar original din tratatul lui Copernic privind sistemul solar a fost găsit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Restauratorii bibliotecii Anna-Amalia din oraşul Weimer, Germania, au descoperit, în timpul lucrărilor de reabilitare a complexului grav afectat de un incendiu în 2004, un exemplar original din tratatul lui Nicolaus Copernic "De Revolutionibus Orbium Coelestium" ("Despre mişcările de revoluţie ale corpurilor cereşti"), o carte pe care administratorii bibliotecii o credeau pierdută pentru totdeauna, potrivit lefigaro.fr.

Pe 2 septembrie 2004, un incendiu devastator a izbucnit în podul bibliotecii Anna-Amalia din Weimer. Flăcările au distrus o mare parte din cărţile depozitate în acest spaţiu. Mai mult, în lupta cu flăcările, pompierii au fost nevoiţi să inunde clădirea, ceea ce a dus la pierderi şi mai importante.

Circa 50.000 de volume au pierit în incendiu, iar alte 62.000 de volume au fost grav deteriorate. Experţii au luat decizia de a congela cărţile afectate, pentru a încerca mai apoi o restaurare a lor, catalogând pierderile suferite, de ordin istoric şi ştiinţific, ca fiind comparabile cu pierderile suferite în timpul incendierii anticei biblioteci din Alexandria.

Printre comorile considerate pierdute în urma incendiului de la Anna-Amalia se număra şi un exemplar original din tratatul "De Revolutionibus Orbium Coelestium", al lui Nicolaus Copernic. Cartea este considerată una fundamentală pentru istoria astronomiei, punând sub semnul întrebării teoria geocentristă, care plasează Terra în centrul Universului. Copernic a dezvoltat în cartea sa teoria heliocentrismului: Soarele este în centrul sistemului, iar planetele se învârt în jurul lui.

În afara valorii ştiinţifice, cartea lui Copernic este o mare atracţie şi pentru colecţionari. O altă ediţie a aceleiaşi lucrări a fost vândută recent pentru o sumă de 1,4 milioane de euro.

Această descoperire miraculoasă a primei ediţii a celui de-al şaselea volum al teoriei coperniciene - astronomul polonez şi-a publicat teoria în şase volume independente - a fost salutată de directorul bibliotecii, Michael Knoche, care a catalogat-o drept "o veste formidabilă".

La şapte ani de la devastatorul incendiu, munca de restaurare continuă. Costurile vor ajunge la circa 50 de milioane de euro, dar o parte din colecţia de cărţi a fost pierdută, din păcate, pentru totdeauna.

Polonezul Nicolaus Copernic, care a trăit între 1473 şi 1543, a fost astronom, matematician, economist, preot şi prelat catolic, iar cea mai importantă realizare a sa este dezvoltarea teoriei heliocentriste privind sistemul solar. Copernic este considerat unul dintre întemeietorii astronomiei moderne şi iniţiatorul unei revoluţii ştiinţifice, deschizând calea pentru alţi reformatori ai ştiinţei.

Teoria heliocentristă este rodul unei munci de 40 de ani, dovedind inconsistenţa teoriei geocentriste a lui Ptolemeu şi demonstrând ca Pământul este o planetă că şi celelalte, ceea ce a exercitat un impact foarte puternic asupra mentalităţii Evului Mediu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici