Viermii frunzelor de porumb s-au răspândit în întreaga lume, distrugând culturile și dezvoltând rezistența la insecticide. Specialiștii avertizează că dăunătorul reprezintă un pericol pentru securitatea alimentară în peste 80 de țări. Viermii de acest tip distrug, în principal, culturile de porumb, dar se pot hrăni și cu grâu, bumbac, trestie de zahăr și diferite legume. Ei se înmulțesc rapid și călătoresc cu ușurință pe distanțe mari cu ajutorul transporturilor organizate de oameni și al vântului.
Dăunătorii sunt foarte periculoși deoarece pot dezvolta rapid o rezistență la pesticidele chimice. De aceea, cercetătorii au încercat alte soluții și au descoperit că unele tipuri de ciuperci pot devora viermii din interior.
O cercetare a Departamentului de Industrii Primare din Australia (DPI) anunță rezultate promițătoare: niște ciuperci și bacterii native din Australia pot ataca viermele din interior, potrivit Live Science. Cercetătorii au identificat până la cinci tipuri de ciuperci care pot ucide viermii în termen de 24 de ore. Totuși, cercetările nu s-au finalizat. Înainte de utilizarea ciupercile pe scară largă ca armă împotriva viermilor, trebuie evaluate riscul și consecințele nedorite pe care le-ar putea avea asupra mediului.