DESCOPERIRE UIMITOARE în lumea mamiferelor marine: O balenă albă a învăţat să imite vocea umană

O balenă albă (beluga) care a trăit 30 de ani într-un parc acvatic din oraşul californian San Diego era capabilă să imite vocea umană, au anunţat, luni, oamenii de ştiinţă, care au înregistrat sunetele emise de acest mamifer marin din ordinul cetaceelor şi au efectuat o analiză acustică, relatează AFP.

Urmărește
1799 afișări
Imaginea articolului DESCOPERIRE UIMITOARE în lumea mamiferelor marine: O balenă albă a învăţat să imite vocea umană

Beluga (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Acest fapt este surprinzător, întrucât balenele produc în mod normal sunete total diferite şi trebuie, din acest motiv, să îşi modifice mecanica vocală pentru a reproduce sonorităţi care se aseamănă celor emise de oameni, a explicat Sam Ridgway, de la National Marine Mammal Foundation, principalul autor al acestei descoperiri, publicată într-un articol apărut în revista americană Current Biology din 23 octombrie.

"Astfel de eforturi ne lasă să credem că această balenă beluga, al cărei nume era Noc, decedată în urmă cu cinci ani, încerca să stabilească un contact cu oamenii", a explicat acest expert în biologie marină.

Totul a început în 1984, când oamenii de ştiinţă au început să remarce sunete neobişnuite care se auzeau din bazinele cu apă unde trăiau acea balenă şi câţiva delfini. Acele sunete semănau cu o conversaţie între doi oameni, aflaţi însă la o distanţă prea mare pentru ca discuţia lor să poată fi înţeleasă.

Savanţii au putut în cele din urmă să descopere că acele sunete erau emise de Noc, atunci când un scafandru care lucra în bazinul unde trăia balena albă a revenit la suprafaţă, crezând că unul dintre colegii săi i-a cerut să iasă din bazin.

Noc a trăit alături de delfini şi de alte balene albe şi s-a aflat adeseori în prezenţa oamenilor.

Balena a imitat sunetele umane timp de aproximativ patru ani, până când a ajuns la maturitate sexuală, a precizat Sam Ridgway.

Cazuri de balene care imită vocea umană au fost deja semnalate în trecut. Însă acesta a fost primul caz în care savanţii au reuşit să înregistreze astfel de sunete, dovedind că aceste cetacee sunt capabile să reproducă sonorităţi care seamănă cu cele produse de coardele vocale umane.

Faptul este cu atât mai remarcabil cu cât balenele îşi produc sunetele prin canalul lor nazal, nu prin laringe, ca la oameni.

Astfel, Noc îşi modula presiunea aerului din nări şi efectua o serie de alte ajustări musculare pentru a imita vocea umană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici