- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (27.11.2012, 16:21)
- Florin Badescu
DESCOPERIREA care ar putea REVOLUŢIONA astrobiologia: BACTERII care trăiesc fără lumină şi fără oxigen, într-un lac din Antarctica
Cercetătorii americani au anunţat luni că au descoperit bacterii care trăiesc fără lumină şi fără oxigen într-un lac sărat din Antarctica, un mediu extrem de sever, care ar putea exista şi în alte zone din Sistemul Solar unde s-ar putea găsi astfel de forme de viaţă.
Urmărește
666 afișări
DESCOPERIREA care ar putea REVOLUŢIONA astrobiologia: BACTERII care trăiesc fără lumină şi fără oxigen, într-un lac din Antarctica (Imagine: Shutterstock)
Acest lac, denumit Vida, prezintă concentraţii foarte mari de amoniac, azot, hidrogen, sulf, nitrat de azot şi oxid de azot. Microorganismele descoperite acolo trăiesc la o adâncime de 20 de metri sub gheaţă, într-o apă a cărei salinitate depăşeşte 20% şi a cărei temperatură atinge -13 grade Celsius.
"Descoperirea acestui ecosistem ne oferă indicii despre alte medii îngheţate şi izolate de pe Terra, dar care pot fi şi un model potenţial pentru formele de viaţă de pe alte planete acoperite de gheaţă care ar putea adăposti depozite saline şi oceane, cum este Europa, unul dintre sateliţii planetei Jupiter", a explicat Nathaniel Ostrom, zoolog la Universitatea Michigan din Statele Unite, coautor al acestui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Concentraţiile ridicate de hidrogen şi oxid de azot sub formă de gaz furnizează probabil sursa de energie chimică care permite existenţa acestui sistem microbian izolat, afirmă acelaşi cercetător. Aceste gaze se formează din reacţiile chimice ale apei puternic sărate cu rocile din apropiere, bogate în fier.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
"Nu cunoşteam până acum aproape nimic despre acest proces geochimic şi despre viaţa microbiană din aceste medii îngheţate, mai ales la temperaturi sub zero grade", a spus Alison Murray de la Institutul de studiere a deşerturilor, afiliat Universităţii Nevada din Statele Unite, principalul autor al studiului.
În ciuda temperaturilor foarte scăzute, a absenţei luminii şi a salinităţii ridicate, acest mediu adăposteşte o categorie abundentă de bacterii foarte diverse, capabile să supravieţuiască fără energia Soarelui.
Studiile precedente realizate în lacul Vida, aflat în Valea McMurdo din estul Antarcticii, indică faptul că aceste ecosisteme microbiene au fost izolate de toate influenţele externe timp de aproape 3.000 de ani.
Prin contrast, alte ecosisteme extreme există tot fără lumină, în apropiere de izvoarele termale calde, pe fundul oceanelor.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: ELI-NP de la Măgurele va fi un centru în care fizica să fie dusă la extrem. Zamfir: Nu va fi "Războiul Stelelor". Cercetarea trebuie să aibă impact în economie
Citește și: O uriaşă furtună de praf, generatoare de schimbări atmosferice, monitorizată de NASA pe Marte - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump