- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (20.04.2022, 16:57)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Descoperirea unei noi bacterii legate de cancerul de prostată ar putea ajuta la prevenirea şi tratarea bolii
Oamenii de ştiinţă au descoperit bacterii legate de cancerul agresiv de prostată, în cadrul unor lucrări salutate ca o potenţială revoluţie pentru prevenirea şi tratarea celei mai mortale forme a bolii.
Urmărește
6559 afișări
Descoperirea unei noi bacterii legate de cancerul de prostată ar putea ajuta la prevenirea şi tratarea bolii
Cercetătorii conduşi de Universitatea din East Anglia au efectuat analize genetice sofisticate pe urina şi ţesutul prostatic a peste 600 de bărbaţi cu şi fără cancer de prostată şi au descoperit cinci specii de bacterii legate de progresia rapidă a bolii.
Studiul nu dovedeşte că bacteriile determină sau agravează cancerul de prostată, dar dacă lucrările în curs de desfăşurare confirmă rolul lor, cercetătorii pot dezvolta teste pentru a identifica bărbaţii cei mai expuşi la risc şi, eventual, pot găsi antibiotice pentru a preveni ca acest cancer să facă mii de victime în fiecare an, potrivit The Guardian.
„Aceasta este o descoperire incitantă care are potenţialul de a revoluţiona cu adevărat tratamentul pentru bărbaţi", a declarat Dr. Hayley Luxton de la Prostate Cancer UK, care a cofinanţat cercetarea.
Scriind în revista European Urology Oncology, oamenii de ştiinţă descriu cum investigaţiile lor genetice au descoperit cinci specii de bacterii - trei noi pentru ştiinţă - care au fost asociate cu cancerul de prostată avansat. Bărbaţii care aveau una sau mai multe dintre aceste specii în urină, în prostată sau în ţesutul tumoral aveau de 2,6 ori mai multe şanse de a-şi vedea cancerul în stadiu incipient avansat decât cei care nu aveau aceste specii.
Cercetătorul principal Colin Cooper, profesor de genetică a cancerului la Universitatea East Anglia, a declarat că este posibil ca bacteriile să nu fie implicate în boală. De exemplu, este posibil ca bărbaţii cu un cancer de prostată mai agresiv să aibă deficienţe ale sistemului imunitar care să permită anumitor bacterii să se dezvolte. Dar cercetătorii suspectează cu tărie că microbii sunt implicaţi, la fel cum infecţiile cu Helicobacter pylori cresc riscul de cancer de stomac.
„Dacă ai şti cu siguranţă că o specie de bacterii cauzează cancerul de prostată, ai putea elabora un antibiotic pentru a o elimina şi asta ar preveni progresia, se speră", a spus Cooper. Dar acest lucru nu este atât de simplu pe cât pare, a avertizat el. „Există multe complicaţii. Antibioticele nu pătrund foarte bine în prostată şi ar trebui să alegeţi un antibiotic care să ucidă doar anumite bacterii", a spus el.
Deşi cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de boală întâlnită la bărbaţi, în multe cazuri pacienţii mor cu boala, mai degrabă decât din cauza ei. Formele mai agresive ale cancerului de prostată răpesc în fiecare an aproximativ 12.000 de vieţi în Marea Britanie.
Prof. Rosalind Eeles, genetician în domeniul cancerului care a participat la studiu la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, a declarat că este un "rezultat foarte interesant" găsirea unor "microorganisme noi" în cazurile de cancer de prostată. „Nu se ştie încă dacă acestea sunt cauzatoare, dar dacă acest lucru ar putea fi dovedit, atunci avem o potenţială cale de prevenire", a spus ea. „Modul în care am putea dovedi acest lucru este să ne uităm pentru a vedea dacă aceste organisme nu se găsesc niciodată în probele de prostată care nu au cancer".
Informaţiile genetice privind microbii au permis deja oamenilor de ştiinţă să reconstituie modul în care aceştia se pot comporta în organism, inclusiv ce toxine şi alte substanţe ar putea elibera. Acest lucru i-a determinat să dezvolte o jumătate de duzină de ipoteze privind modul în care microbii ar putea cauza cancerul de prostată.
„În prezent, nu avem nicio modalitate de a identifica în mod fiabil cancerele de prostată agresive, iar această cercetare ar putea contribui la asigurarea că bărbaţii primesc tratamentul potrivit pentru acestea", a adăugat Luxton.
„Dacă echipa poate demonstra că aceste bacterii nou identificate nu numai că pot prezice, ci chiar pot provoca cancerul de prostată agresiv, pentru prima dată am putea fi capabili să prevenim apariţia cancerului de prostată. Aceasta ar fi o descoperire uriaşă care ar putea salva mii de vieţi în fiecare an".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36