Descoperirea unei planete pitice extinde graniţele Sistemului Solar

Astronomii au descoperit o planetă pitică care se află dincolo de Pluto şi care orbitează în jurul Soarelui, extinzând astfel graniţele Sistemului Solar.

Urmărește
1040 afișări
Imaginea articolului Descoperirea unei planete pitice extinde graniţele Sistemului Solar

Descoperirea unei planete pitice extinde graniţele Sistemului Solar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dincolo de marginile cunoscute ale Sistemului Solar, Scott Sheppard de la Institutul Carnegie pentru Ştiinţă şi Chadwick Trujillo de la Observatorul astronomic Gemini au descoperit o mică planetă care orbitează în jurul Soarelui, informează cnet.com. Denumită 2012 VP113, se presupune că aceasta este doar una dintre sutele de corpuri cereşti aflate în interiorul Norului lui Oort.

Deşi VP113 are un diametru de doar 450 de kilometri, Scott Sheppard şi Chadwick Trujillo spun că au descoperit dovezi care indică faptul că în acea zonă ar putea exista o planetă mult mai mare. Ei au extrapolat prezenţa ei pe baza efectului gravitaţional asupra orbitei lui VP113 ca şi asupra altor corpuri cereşti din Norul lui Oort.

Anterior, limita Sistemului Solar era stabilită de Centura Kuiper, o zonă în care abundă fragmente de gheaţă - inclusiv Pluto - care se întinde dincolo de planeta Neptun. Până la descoperirea lui VP113, cercetătorii credeau că un singur corp ceresc depăşea Centura Kuiper - planetoidul Sedna, descoperit în 2003, care are un diametru de 995 de kilometri.

Cei doi cercetători sunt de părere că în acea zonă există aproximativ 900 de corpuri cereşti cu orbite similare şi cu diametre mai mari de 1.000 de kilometri.

Unul dintre acele corpuri cereşti ar putea fi ceea ce astronomii numesc "o super-Terra" - o planetă mai mare decât Terra, dar mai mică decât Uranus. Orbitele lui Sedna şi VP113 - ca şi cele ale unor corpuri cereşti apropiate de la marginea Centurii Kuiper - sugerează faptul că o planetă masivă plasează cele două corpuri pe configuraţii orbitale similare.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate online pe site-ul revistei Nature.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici