- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (08.09.2022, 11:21)
- Mihaela Ionita
Descoperirea unei proteine pe ovule umane poate face lumină asupra infertilităţii inexplicabile
- Experţii au identificat o nouă proteină care se găseşte pe suprafaţa ovulelor umane.
- O etapă fundamentală a fertilizării umane a fost descoperită de cercetători, care spun că ar putea oferi noi informaţii despre infertilitatea inexplicabilă.
- Proteina, numită Maia după zeiţa greacă a maternităţii, pare să fie implicată în fuziunea spermei şi a ovulelor.
Urmărește
453 afișări
Descoperirea unei proteine pe ovule umane poate face lumină asupra infertilităţii inexplicabile
Supranumită Maia, după numele zeiţei greceşti a maternităţii, proteina pare să fie implicată în fuziunea spermatozoizilor cu ovulele.
Profesorul Harry Moore, de la Universitatea din Sheffield, care a fost cercetătorul principal al studiului, a declarat că descoperirile ar putea ajuta la clarificarea cazurilor în care fertilizarea eşuează în timpul fertilizării in vitro din motive necunoscute.
El a spus că ar putea fi dezvoltate teste pentru a explora dacă spermatozoizii unui individ nu se pot lega de Maia sau dacă ovulele unui individ nu au proteina pe suprafaţa lor, potrivit The Guardian.
„Aceste teste sunt posibile; este dificil de spus dacă vor deveni comune", a spus el, adăugând că identificarea unor astfel de probleme ar putea ajuta la orientarea medicilor către tehnici care ar putea depăşi dificultatea.
Scriind în jurnalul Science Advances, cercetătorii din ţări precum Marea Britanie, Republica Cehă şi Japonia relatează cum au început munca prin ataşarea a 13 milioane de segmente proteice diferite, sau peptide, la suprafaţa microbilelor sintetice. Fiecare perlă avea aproximativ aceeaşi dimensiune ca un ovul uman şi era ataşată la o peptidă diferită.
Atunci când echipa a incubat sperma umană cu aceste perle, a constatat că mai puţin de una din 1.000 s-a legat de spermă. „Le puteai identifica deoarece sperma făcea ca bilele să se rotească în jurul lor pe măsură ce se leagă de ele", a spus Moore.
Prin muncă suplimentară, echipa a reuşit să identifice peptida care era ataşată la suprafaţa acestor bile şi, prin urmare, proteina completă cu care se lega. De asemenea, au reuşit să identifice gena care dă naştere la această proteină "Maia" în organism.
Experimente suplimentare au arătat că Maia este prezentă pe suprafaţa ovulelor umane, în timp ce munca cu ovule de hamster lipsite de o matrice exterioară a arătat că, dacă Maia este blocată, de exemplu, de anticorpi, spermatozoizii nu vor putea fuziona cu ovulele.
Importanţa Maiei a fost subliniată de alte experimente, inclusiv de lucrări în care gena pentru Maia a fost introdusă în celule umane care nu sunt ovule, astfel încât acestea să producă proteina pe suprafaţa lor. Atunci când aceste celule au fost expuse la spermatozoizi umani într-o farfurie, spermatozoizii s-au legat şi au fuzionat cu celulele în acelaşi mod ca şi în cazul fertilizării naturale.
„Ţi-a arătat că această proteină era importantă, deoarece altfel [celulele] nu s-ar fi unit", a declarat Moore.
Echipa a folosit apoi modelarea moleculară şi alte tehnici pentru a examina rolul lui Maia.
Abordarea a confirmat descoperirile anterioare conform cărora spermatozoizii se leagă iniţial de o proteină de pe suprafaţa ovulului numită Juno, dar a sugerat, de asemenea, că spermatozoizii se detaşează ulterior de Juno şi se leagă de Maia. Maia se prăbuşeşte apoi în membrana ovulului, atrăgând spermatozoizii în celulă.
Profesorul Gavin Wright, de la Universitatea din York, care nu a fost implicat în această lucrare, a salutat studiul, menţionând că este o descoperire surprinzătoare, având în vedere că Maia este mai des considerată a fi o componentă a sistemului imunitar.
El a spus că activitatea de modelare a ridicat întrebări suplimentare care trebuie investigate. „Infertilitatea este o problemă dureroasă care afectează un număr din ce în ce mai mare de cupluri şi, deşi este posibil ca această cercetare să nu aducă beneficii imediate pentru diagnosticare sau tratamente, ea va contribui la o mai bună înţelegere a acestui proces biologic fascinant şi fundamental", a spus el.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe