- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (14.11.2011, 13:32)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Detartrajul regulat al dinţilor reduce riscul cardiovascular
Detartrajul regulat al dinţilor realizat de un medic stomatolog oferă pacienţilor nu doar un zâmbet strălucitor, ci şi o reducere a riscului de declanşare a crizelor cardiace şi a atacurilor cerebrale, potrivit unui studiu ce a fost prezentat, duminică, în Statele Unite.
Urmărește
1104 afișări
Detartrajul regulat al dinţilor reduce riscul cardiovascular (Imagine: Shutterstock)
Potrivit acestui studiu, realizat de medicii din Taiwan pe un eşantion de peste 100.000 de persoane, detartrajul dinţilor scade riscul de declanşare a atacurilor cardiace şi cerebrale cu 24%, respectiv 13%, în comparaţie cu persoanele care nu apelează niciodată la această tehnică de igienă dentară.
Participanţii la studiu au fost monitorizaţi pe o perioadă medie de şapte ani, au precizat autorii, care şi-au prezentat concluziile la conferinţa anuală organizată de American Heart Association, la sfârşitul săptămânii trecute, în oraşul Orlando din statul american Florida.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Medicii consideră că un detartraj al dinţilor este "frecvent" atunci acesta este practicat de cel puţin două ori într-un interval de doi ani.
La acest studiu au participat peste 51.000 de adulţi care şi-au făcut cel puţin o dată un detartraj dentar parţial sau complet, în comparaţie cu grupul-ţintă, similar prin prisma distribuţiei femei-bărbaţi, alcătuit din persoane care nu au apelat niciodată la această procedură.
Niciunul dintre participanţii la acest studiu nu a fost victima unei crize cardiace sau a unui atac cerebral la începutul studiului.
"Protecţia contra maladiilor cardiovasculare şi accidentelor vasculare cerebrale este mai puternică în cazul participanţilor care fac un detartraj dentar cel puţin o dată pe an", a declarat medicul Emily Chen, cardiolog la Spitalul pentru veteranii de război din Taipei, unul dintre principalii autori ai studiului.
Înainte de acest studiu, igiena dentară deficitară a fost deja asociată de experţi cu un risc cardiovascular ridicat.
Curăţarea şi detartrajul regulat al dinţilor par să reducă dezvoltarea în cavitatea bucală a bacteriilor vinovate de apariţia inflamaţiilor ce pot contribui la apariţia bolilor cardiovasculare.
Un alt studiu suedez, realizat pe aproape 8.000 de pacienţi, prezentat tot la Orlando, duminică, a relevat faptul că bolile gingiilor reprezintă buni indicatori ai riscului cardiovascular şi ai riscului de atac cerebral.
Potrivit acestui studiu, persoanele care au mai puţin de 21 de dinţi din numărul total (considerat normal) de 32 de dinţi, prezintă o creştere cu 69% a riscului de infarct.
Participanţii care prezentau cel mai mare număr de pungi parodontale - o infecţie a gingiei din jurul dintelui - prezentau un risc de maladii cardiovasculare mai mare cu 53% faţă de persoanele care prezentau cel mai mic număr de pungi parodontale.
Participanţii care aveau cel mai mic număr de dinţi prezentau un risc de insuficienţă cardiacă de 2,5 ori mai mare. Totodată, pacienţii care aveau în mod frecvent hemoragii gingivale prezentau un risc de atac cerebral de 2,1 ori mai mare.
Studiul a fost coordonat de chirurgul stomatolog Anders Holmlund.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe