Dieta cu un nivel scăzut de carbohidraţi, cea mai bună pentru scăderea tensiunii arteriale

Dieta cu un nivel scăzut de carbohidraţi este cea mai indicată pentru persoanele care vor să slăbească şi care suferă în acelaşi timp de hipertensiune arterială.

Urmărește
315 afișări
Imaginea articolului Dieta cu un nivel scăzut de carbohidraţi, cea mai bună pentru scăderea tensiunii arteriale

Dieta cu un nivel scăzut de carbohidraţi, cea mai bună pentru scăderea tensiunii arteriale

Majoritatea studiilor asupra metodelor de slăbit au luat în considerare oamenii supraponderali sau obezi, care nu aveau însă alte probleme de sănătate. În schimb, la actualul studiu au participat "pacienţi reali" - oameni cu probleme de sănătate comune, precum diabet şi boli cardiovasculare.

În cadrul cercetării, subiecţii, supraponderali sau obezi, care au urmat o dietă săracă în carbohidraţi au pierdut cam acelaşi procent din greutate comparativ cu cei care au redus aportul de grăsimi din dieta lor şi au luat şi pastile de slăbit cu orlistat. Însă dieta cu un nivel scăzut de carbohidraţi a avut efecte mai mari asupra tensiunii arteriale.

Cei 146 de pacienţi au fost instruiţi să mănânce mai puţin de 20 de grame de carbohidraţi zilnic sau să ia 120 de miligrame de orlistat de trei ori pe zi şi să consume alimente cu mai puţine calorii şi grăsimi.

După 48 de săptămâni, cei din grupul care urmase dieta săracă în carbohidraţi au pierdut în greutate circa 9,5%, iar cei din al doilea grup - 8,5%, ceea ce nu reprezintă o diferenţă semnificativă.

A mai fost înregistrată şi o mică diferenţă între cele două grupuri, privind nivelul colesterolului, în favoarea celui dintâi, însă avantajul principal oferit de dieta cu un nivel scăzut de carbohidraţi a fost scăderea tensiunii arteriale.

Cei din grupul care a urmat această dietă au înregistrat o scădere de 6 procente la valoarea tensiunii sistolice (numărul mai mare) şi de 4,5% la cea a presiunii diastolice (numărul mai mic). În schimb, la cel de-al doilea grup reducerile au fost de 1,5%, respectiv 0,4%.

Alimente bogate în carbohidraţi sunt cerealele, pastele, orezul, cartofii, mazărea, soia, lintea etc.

Cele două diete, destul de puternice, au fost la fel de eficiente în ceea ce priveşte scăderea în greutate, însă cea săracă în carbohidraţi este eficientă şi în reducerea tensiunii, au concluzionat cercetătorii, în studiul publicat în Archives of Internal Medicine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici