- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (18.07.2013, 16:49)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dinţii dinozaurilor erbivori creşteau constant şi erau înlocuiţi o dată pe lună
Dinozaurii erbivori care populau Terra în urmă cu 150 milioane de ani au evoluat pentru a nu avea probleme cu dantura, întrucât dinţii acestor vieţuitoare creşteau constant şi erau înlocuiţi în fiecare lună, afirmă autorii unui studiu american publicat miercuri.
Urmărește
333 afișări
Dinţii dinozaurilor erbivori creşteau constant şi erau înlocuiţi o dată pe lună (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Oamenii de ştiinţă au analizat fosilele a două dintre cele mai mari erbivore care au trăit pe continentul nord-american - diplodocus şi camarazaur - şi au descoperit că dinţii acestor vieţuitoare creşteau constant şi erau înlocuiţi o dată pe lună.
Aceşti dinozauri de talie mare dispuneau şi de o serie de "dinţi de ajutor", la fel ca la oameni, atunci când dinţii de lapte cad şi sunt înlocuiţi cu dinţii de adult, afirmă autorii acestui studiu publicat în revista PLoS ONE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"Un sauropod de aproape 30 de metri lungime putea să îşi schimbe fiecare dinte la fiecare 1-2 luni, uneori chiar şi mai repede", spune Michael D'Emic, cercetător la Universitatea Stony Brook din New York, coordonatorul studiului.
"Sauropodele aveau o abordare evoluţionistă care avantaja mai degrabă cantitatea decât calitatea, în privinţa dinţilor, spre deosebire de marile mamiferele mari din zilele noastre", a adăugat el.
Oamenii de ştiinţă americani au putut să ajungă la aceste concluzii studiind diferitele straturi de material dentar de sub emailul dinţilor deja ieşiţi.
Camarazaurii, de exemplu, aveau până la trei straturi de "dinţi de lapte" sub fiecare amplasament dentar. Aceştia erau înlocuiţi, în medie, la fiecare 62 de zile.
Exemplarele de diplodocus aveau la rândul lor până la cinci straturi de dinţi înlocuitori, iar fiecare dintre aceştia cădea, în medie, după 35 de zile.
Aceste animale erbivore mari au trebuit să se adapteze întrucât consumau cantităţi uriaşe de hrană, pe care şi-o procurau din arbori şi din preerii dese, iar acest tip de alimentaţie uzează rapid dentiţia.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe