Dinţii unui diplodocus sugerează că strămoşii săi ar fi consumat carne

O analiză arată că strămoşii diplodocului nu erau exclusiv erbivori.

Urmărește
526 afișări
Imaginea articolului  Dinţii unui diplodocus sugerează că strămoşii săi ar fi consumat carne

Hepta

Cu picioarele sale uriaşe, cu gâtul lung şi înclinaţia sa pentru plante, diplodocus ar putea fi unul dintre cei mai mari vegetarieni din istorie. Dar cercetările au dezvăluit că strămoşii sauropodului ar fi consumat carne. 

Oamenii de ştiinţă, transmite The Guardian, au descoperit indicii revelatoare cu privire la ceea ce mâncau aceştia.

Dr. Antonio Ballell Mayoral, autorul principal al cercetării de la Universitatea din Bristol, a declarat că omnivorele, erbivorele şi carnivorele existau deja în perioada triasică, iar predecesorii lor nu aveau neapărat acelaşi regim alimentar.

"Primii membri ai celor două principale linii de dinozauri vegetarieni nu erau exclusiv erbivori", a spus el.

Scriind în revista Science Advances, Ballell şi colegii săi relatează cum au analizat dinţii a 11 dinozauri timpurii, inclusiv ale speciei Ngwevu intloko, un strămoş cu gât lung al sauropodelor, şi Lesothosaurus diagnosticus, un dinozaur timpuriu "cu cap de pasăre", care au trăit acum aproximativ 200 de milioane de ani.

"Dinţii pot oferi indicii bune despre ceea ce mănâncă un animal", a declarat Ballell.

Pe lângă examinarea formei şi a funcţiei dinţilor dinozaurilor, echipa a realizat modele computerizate ale presiunii alimentelor asupra dinţilor pe durata mestecării.

Echipa a introdus apoi rezultatele în algoritmi de învăţare automată pe baza caracteristicilor dentare şi a dietelor a 47 de reptile vii, cum ar fi iguanele, şerpii şi crocodilii. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să investigheze tipurile de hrană consumate de dinozaurii timpurii. 

Rezultatele arată că, în timp ce Ngwevu intloko şi alte rude timpurii ale sauropodelor erau probabil ierbivore, cele care au trăit chiar mai timpuriu, cum ar fi Buriolestes schultzi de acum 237 de milioane de ani, par să fi fost carnivore, pe baza dinţilor lor curbaţi şi cu gheare similare cu cele ale dragonului Komodo de astăzi. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici