- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (28.05.2010, 17:58)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dioxidul de carbon oceanic, asociat cu sfârşitul ultimei glaciaţii
Oamenii de ştiinţă au descoperit pe fundul Oceanului Antarctic primele dovezi referitoare la o uriaşă emisie de dioxid de carbon (CO2) în urmă cu aproximativ 18.000 de ani, ceea ce a contribuit la încheierea ultimei perioade glaciare, potrivit unui studiu publicat în revista Science.
Urmărește
76 afișări
Dioxidul de carbon oceanic, asociat cu sfârşitul ultimei glaciaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Rezultatele acestui studiu au oferit prima indicaţie concretă a faptului că dioxidul de carbon a fost captat într-o manieră eficientă pe fundul oceanelor în timpul ultimei glaciaţii, fapt intuit de mult timp de cercetători, care nu au avut, însă, până la această cercetare, nicio dovadă în acest sens.
Oamenii de ştiinţă au analizat un eşantion de sedimente colectat de pe fundul oceanului între Antarctica şi Africa de Sud. Ei au putut astfel să dateze cu carbon 14 cochiliile lăsate de foraminifere, mici vieţuitoare marine, care se aflau în eşantion.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Comparând concentraţia de carbon 14 din cochilii cu cea conţinută în atmosferă în aceeaşi epocă, cercetătorii au putut să determine perioada în timpul căreia dioxidul de carbon a rămas captiv în ocean, a explicat Luke Skinner, de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, principalul autor al studiului.
"Rezultatele noastre au relevat faptul că în cursul ultimei glaciaţiuni, din urmă cu aproximativ 20.000 de ani, dioxidul de carbon era dizolvat în apele de adâncime care circulau în jurul Antarcticii în intervale de timp mult mai lungi decât în zilele noastre", a adăugat Luke Skinner.
Autorii studiului consideră că emisii uriaşe de CO2 provenind de pe fundul Oceanului Antarctic s-au produs la fiecare 100.000 de ani, contribuind la încheierea tuturor perioadelor glaciare din ultimele două milioane de ani, această perioadă corespunzând erei cuaternare.
Amploarea fiecăreia dintre aceste puternice emisii de CO2 provenind din apele de adâncime antarctice echivalează cu acumulările acestui gaz observate de la începutul erei industriale.
Alternanţa dintre perioadele glaciare şi cele interglaciare din ultimele două milioane de ani a corespuns cu variaţiile orbitei terestre în jurul Soarelui, potrivit teoriei lui Milankovic despre schimbările climatice.
Aceste schimbări ale orbitei au provocat modificări ale echilibrului energetic global al Terrei, pentru care fluctuaţiile de CO2 din atmosferă jucau un rol cheie. Până la acest studiu, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să explice mecanismul acestui proces.
În măsura în care oceanele sunt rezervoare uriaşe de CO2, climatologii bănuiau de mult timp că modificările în circulaţia curenţilor marini joacă un rol major în declanşarea rapidă a unor cantităţi uriaşe de CO2.
Această descoperire îi îndeamnă la prudenţă pe cercetătorii care susţineau proiectele de injectare de CO2 în marile fose marine ca soluţie pentru a reduce emisiile de pe Terra şi pentru a lupta împotriva încălzirii globale.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Avem o misiune. Să apărăm Democrația în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Florin ”UCIGAȘUL”, angajat să-l păzească pe Călin Georgescu. Noul BODYGUARD a filmat cu Van Damme, Cuba Gooding Jr. și Dolph Lundgren
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe