Discovery va fi lansată pentru ultima oară în spaţiu pe 1 noiembrie

Naveta spaţială americană Discovery, având la bord şase astronauţi, va fi lansată pentru ultima oară în spaţiu, pe 1 noiembrie, către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), au anunţat specialiştii de la NASA.

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului Discovery va fi lansată pentru ultima oară în spaţiu pe 1 noiembrie

Discovery va fi lansată pentru ultima oară în spaţiu pe 1 noiembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această decizie a fost luată în urma unei reuniuni a specialiştilor americani de la Centrul spaţial Kennedy, care au dorit să afle dacă naveta şi echipajul ei sunt pregătiţi pentru o lansare din Florida, pe 1 noiembrie, la ora 20.40 GMT.

"Suntem cu siguranţă pregătiţi pentru această lansare", a declarat directorul misiunii, Mike Leinbach.

Singura incertitudine, ca întotdeauna, este legată de condiţiile meteorologice din ziua lansării.

Această decizie a fost luată după ce tehnicienii americani au înlocuit cu succes, la sfârşitul săptămânii trecute, două valve ale sistemului de alimentare cu carburant a motoarelor navetei. Inginerii de la NASA s-au temut, la un moment dat, ca această problemă să nu întârzie cu câteva zile lansarea.

Acesta va fi cel de-al patrulea şi, totodată, ultimul zbor al navetei Discovery, cel mai vechi dintre vehiculele din flota spaţială americană, care are la activ 39 de misiuni spaţiale.

O altă lansare către ISS este prevăzută pentru sfârşitul lunii februarie 2011, fiind vorba de ultima lansare a unei navete americane înainte de retragerea din circulaţie a acestora, la 30 de ani de la primul zbor al lor.

Totuşi, bugetul NASA pe 2011, adoptat recent de Congresul american şi semnat de preşedintele Barack Obama, oferă posibilitatea unei lansări suplimentare a unei navete americane, ce ar putea avea loc în iunie 2011.

Chestiunea finanţării acestui ultim zbor urmează să fie reglată odată cu reluarea activităţii Congresului american, după alegerile legislative de pe 2 noiembrie.

Cei şase astronauţi de pe Discovery - printre care se află şi o femeie - trebuie să livreze în cadrul acestei misiuni de 11 zile modulul multifuncţional Leonardo, adaptat pentru a putea fi ataşat permanent de ISS, cu scopul de a oferi un volum suplimentar de stocare. Modulul va permite efectuarea unor experimente ştiinţifice la bordul ISS, în domeniul fizicii fluidelor, ştiinţei materialelor, biologiei şi al biotehnologiei.

Discovery îl va transporta la bordul ISS şi pe Robonaut 2, primul robot umanoid care va ajunge în spaţiu şi care va ocupa un loc permanent la bordul avanpostului orbital.

În cala navetei se vor afla piese de schimb, vitale pentru operaţiunile de întreţinere a Express Logistics Carrier 4, o platformă din exteriorul ISS pe care sunt stocate echipamente voluminoase.

Numărătoarea inversă pentru această lansare va începe vineri, la ora 19.00 GMT, cu o zi înainte de sosirea celor şase membri ai echipajului la Centrul spaţial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral din Florida.

După retragerea din circulaţie a navetelor americane, care se va produce probabil în 2011, SUA va depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru transportarea astronauţilor americani pe ISS, până la intrarea în funcţiune a capsulelor americane Orion, prevăzută pentru 2015.

Început în 1998, ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Între timp, marţi la prânz, motoarele Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au fost repornite, pentru a schimba orbita ISS, cu scopul de a evita coliziunea cu câteva deşeuri spaţiale, a anunţat Centrul pentru zboruri spaţiale din Rusia.

Centrul anunţase în urmă cu câteva zile că o serie de deşeuri spaţiale riscau să intre, marţi, pe o traiectorie de coliziune cu ISS.

La începutul lunii septembrie, o situaţie similară a fost identificată, însă specialiştii ruşi şi americani care administrează altitudinea ISS au luat, în cele din urmă, decizia să nu acţioneze.

Specialiştii ruşi au anunţat însă că, în ciuda acestei decizii, echipajul de pe ISS a fost transferat la bordul unui vehicul de salvare, conectat în permanenţă la ISS, pentru a elimina orice risc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici