Discuţii despre predarea teoriei evoluţioniste în şcoli

Lansarea Anului Darwin în România, joi, la Muzeul de Istorie al Bucureştiului, a fost marcată de discuţii privind scoaterea şi reintroducerea teoriei evoluţioniste în programa şcolară.

Urmărește
724 afișări
Imaginea articolului Discuţii despre predarea teoriei evoluţioniste în şcoli

Discuţii despre predarea teoriei evoluţioniste în şcoli (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anul Darwin, care marchează 200 de ani de la naşterea lui Charles Darwin şi 150 de ani de la publicarea cărţii "Despre originea speciilor", a fost lansat pe 12 februarie, ziua de naştere a omului de ştiinţă, printr-o conferinţă la care au participat: Remus Cernea şi Mihai Buciuman, de la Asociaţia Umanistă Română, redactorul-şef al revistei National Geographic, Cristian Lascu, şi Diana Ion, muzeograf la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

Remus Cernea a anunţat că cele trei instituţii vor desfăşura în parteneriat o serie de evenimente pentru celebrarea Anului Darwin, începând cu lansarea, tot joi, a site-ului dedicat acestei manifestări, www.evolutionism.ro.

De asemenea, pe 1 martie, va fi lansat online un concurs pentru elevi şi studenţi pe teme de evoluţionism. Tinerii care vor să participe trebuie să răspundă la întrebări şi să realizeze eseuri sau scurte filme pe această temă, a mai anunţat Cernea.

Diana Ion, care se ocupă de programe educaţionale la Muzeul Antipa, a spus că, începând din primăvară, vor fi organizate conferinţe şi dezbateri, având ca public ţintă tot tinerii, prin care se va urmări parcursul gândirii lui Darwin şi elaborarea teoriei evoluţioniste pe baza jurnalelor din expediţii ale omului de ştiinţă.

Participanţii la conferinţă au abordat şi decizia din 2007 a Ministerului Educaţiei de a scoate din programa şcolară teoria evoluţionistă, studiată ca temă distinctă până în anul şcolar 2006 - 2007, în clasa a XII-a.

Remus Cernea a spus că România este singura ţară din Europa în care s-a întâmplat acest lucru şi că această acţiune aduce atingeri grave dreptului la informare, deoarece, pe de altă parte, creaţionismul este prezentat în şcoli ca adevăr absolut. În manualele şcolare, spune Cernea, se regăseşte o "versiune hard" a creaţionismului, potrivit căreia lumea a fost creată în şase zile, plantele au fost create în cea de-a treia zi, soarele, în a patra zi, iar femeia a fost creată din coasta bărbatului. De asemenea, manualele prezintă pasaje în care evoluţionismul este denigrat, semnalează Cernea, precizând că asociaţia pe care o reprezintă militează pentru ca evoluţionismul să ocupe un loc central în materia şcolară privind apariţia vieţii, inclusiv a omului.

Evoluţionismul nu ar fi predat ca o dogmă, spune Cernea, spre deosebire de geneză, care le este predată copiilor încă din clasa I, timp de 12 ani, ca un adevăr absolut. El a mai arătat că teoriile ştiinţifice au valoare provizorie, putând fi oricând ajustate, dar este importantă promovarea spiritului ştiinţific, cunoaşterii în general, în rândul tinerilor.

Recent, Ministerul Educaţiei a decis să reintroducă teoria evoluţionistă în programa şcolară, în materia de biologie de clasa a VIII-a, însă, după cum a spus Cernea, este important ca evoluţionismul să fie predat şi în liceu, pentru că altfel sunt sacrificate şase generaţii de elevi care sunt sau vor merge la liceu fără a fi studiat evoluţionismul în şcoala generală.

Citeşte mai multe...

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici