Dispariţia dinozaurilor a contribuit la creşterea în mărime a mamiferelor

Dispariţia dinozaurilor, eveniment petrecut în urmă cu 65 de milioane de ani, a condus la "succesul" mamiferelor pe Terra, a căror talie, până atunci modestă, a înregistrat o evoluţie spectaculoasă, potrivit unui studiu publicat în revista americană Science.

Urmărește
169 afișări
Imaginea articolului Dispariţia dinozaurilor a contribuit la creşterea în mărime a mamiferelor

Dispariţia dinozaurilor a contribuit la creşterea în mărime a mamiferelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce au domnit timp de 200 de milioane de ani pe planeta noastră, dinozaurii au dispărut, potrivit unei teorii actuale, în urma impactului cu Terra a unui meteorit, care a afectat clima la nivel global.

Această extincţie, care a afectat şi alte specii, a lăsat intactă o vegetaţie vastă, sursa de hrană a multor specii de dinozauri, a explicat Jessica Theodor, profesor de biologie la Universitatea Calgary din Canada, coautoare a studiului.

Mamiferele, vieţuitoare ce aveau până atunci dimensiuni relativ mici, cuprinse între trei grame şi 15 kilograme, au început să consume aceste resurse de hrană, au ajuns să cântărească până la 17 tone, după care au revenit la dimensiuni mai puţin uriaşe, în urmă cu 35 de milioane de ani.

Cu cât clima era mai rece, cu atât aceste animale erau mai mari.

În afara faptului că a confirmat, prin intermediul analizei fosilelor descoperite, că mamiferele au crescut spectaculos în înălţime şi greutate după dispariţia dinozaurilor, acest studiu a relevat, totodată, faptul că ecosistemul Terrei a fost capabil să se "reprogrameze" destul de repede, pentru a răspunde nevoilor crescânde ale acestor animale, a căror talie a înregistrat o creştere explozivă.

"Dinozaurii au dispărut în urmă cu 65 de milioane de ani şi, într-un interval de 25 de milioane de ani, ecosistemul s-a reprogramat, pentru a răspunde nevoilor nutritive tot mai mari ale acestor animale, care au devenit la rândul lor tot mai mari. În termeni geologici, aceasta este o perioadă scurtă, marcată de o evoluţie cu adevărat rapidă", a declarat Jessica Theodor.

"Nimeni nu a documentat până acum aceste fenomene. Am analizat toate perioadele succesive şi am determinat pentru fiecare grup de mamifere, de pe toate continentele, speciile care au crescut cel mai mult", a adăugat cercetătoarea canadiană.

Obiectivul acestui studiu a fost de a reexamina anumite întrebări cheie referitoare la dimensiunile mamiferelor, deoarece "mărimea influenţează întreaga viaţă a unui animal, de la reproducere până la extincţie", a explicat John Gittleman, profesor de ecologie la Universitatea din Georgia (SUA), coautor al studiului.

În opinia acestui specialist, mamiferele reprezintă un excelent studiu de caz, deoarece pe Terra există o mare varietate de specii. În plus, "există mult mai multe indicii despre mamifere, comparativ cu oricare alt grup de animale", afirmă John Gittleman.

Fosilele de mamifere au o calitate mult mai bună decât fosilele altor grupuri de animale, deoarece în special dinţii lor se conservă foarte bine. În plus, există o bună corelaţie între dimensiunile dinţilor şi talia animalului.

"Banca de date despre mamifere este completă şi unică. După dispariţia dinozaurilor, mamiferele au devenit tot mai mari, pe măsură ce se diversificau pentru a umple nişele ecologice, acesta fiind un fenomen bine documentat deja în America de Nord. Dorim să aflăm dacă acelaşi lucru s-a produs şi în celelalte zone de pe Terra", a concluzionat cercetătorul american.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici