Dispariţia mamutului lânos, cauzată de un complex de factori

Mai mulţi factori - creşterea temperaturilor, modificarea vegetaţiei, expansiunea populaţiilor umane - au contribuit la extincţia mamutului lânos, potrivit unui studiu publicat marţi în revista Nature Communications.

Urmărește
454 afișări
Imaginea articolului Dispariţia mamutului lânos, cauzată de un complex de factori

Dispariţia mamutului lânos, cauzată de un complex de factori - studiu

Dispariţia acestor mamifere de talie mare şi cu colţi lungi şi curbaţi a fost progresivă, afirmă autorii acestui studiu, care repune sub semnul întrebării câteva teorii anterioare, potrivit cărora mamuţii lânoşi au dispărut brusc, fie din cauza unei boli, fie din cauza oamenilor, fie a unei catastrofe meteorologice.

"Nu a existat un singur lucru care i-a eliminat peste tot dintr-o dată", a declarat Glen MacDonald, de la Universitatea California din Los Angeles, unul dintre autorii studiului.

"Este vorba de o extincţie care a durat mult timp. Ea s-a întins pe parcursul a câtorva mii de ani", a adăugat profesorul american.

Potrivit cercetătorilor americani, analiza de datare cu carbon 14 a evidenţiat un model de extincţie lentă, cauzată de mai mulţi factori.

Rezultatele lor arată că mamutul de Beringia (un pod terestru care unea actuala peninsulă Alaska de Siberia orientală), prezent în număr mare în jurul anilor 45.000 - 30.000 de ani î.e.n., a cunoscut un declin lung, confruntându-se cu o modificare a climei, a habitatului şi cu prezenţa oamenilor, până la dispariţia lui definitivă, ce s-a produs în urmă cu circa 4.000 de ani.

Această reunire a mai multor factori poate să aibă loc din nou într-un viitor apropiat, afirmă Glen MacDonald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici