- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (27.04.2013, 07:09)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DISPOZITIV REVOLUŢIONAR: Un cip electronic care ar putea schimba viaţa persoanelor obeze
Un dispozitiv electronic implantabil a fost creat în Marea Britanie pentru a ajuta persoanele obeze să resimtă senzaţia de saţietate.
Urmărește
678 afișări
STUDIU: Un cip electronic, creat pentru reglarea apetitului. Cum vor putea persoanele obeze să resimtă senzaţia de saţietate
Acest senzor, o veritabilă "bijuterie" tehnologică, ar putea schimba viaţa persoanelor obeze. Doi cercetători de la Imperial College din Londra au creat un nou dispozitiv, denumit "i2MOVE", care este capabil să analizeze mesajele emise de stomac pe parcursul zilei şi să le convertească în semnale electrice pentru a întări senzaţia de saţietate la nivelul creierului, informează lefigaro.fr.
Unul dintre aceşti cercetători, profesorul Chris Taumazou, este un expert în noile tehnologii şi este cunoscut pentru faptul că a creat primul implant cochlear pentru a restabili auzul, dar şi un pancreas artificial pentru diabeticii de tipul 1. Graţie acestor reuşite, European Research Council a investit 7 milioane de euro în noul proiect al profesorului Chris Taumazou.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Deşi cercetătorii britanici au preferat să rămână foarte discreţi în ceea ce priveşte natura dispozitivului, ei au precizat că este vorba de un implant "inteligent" care poate să înregistreze şi să analizeze semnalele chimice şi electrice provenind de la stomac la nivelul nervului vag. Acesta din urmă face legătura între sistemul digestiv şi creier. El controlează în mod inconştient eliberarea de hormoni digestivi, contracţiile peretelui intestinal şi senzaţia de saţietate.
"Obiectivul nostru a constat în a fixa pe nervul vag o serie de electrozi legaţi la un senzor pentru a înregistra semnalele emise. Procedura se face la nivelul abdomenului prin coelioscopie, o metodă chirurgicală puţin invazivă. Atunci când pacientul se hrăneşte, dispozitivul va recunoaşte semnalele specifice şi va provoca o stimulare a nervului vag pentru a întări senzaţia de saţietate şi să limiteze astfel cantitatea de alimente îngurgitate", au explicat creatorii dispozitivului.
Ideea de a stimula nervul vag pentru reglementarea apetitului nu este una nouă. O companie americană produce deja un fel de "pacemaker" de saţietate, denumit VBLOC. Doi electrozi fixaţi pe acelaşi nerv emit cu regularitate o serie de impulsuri pentru a limita pofta de mâncare. Primele rezultate arată că abia jumătate dintre pacienţi pierd circa 20% din surplusul de greutate cu ajutorul acestui dispozitiv. Acest rezultat este considerat totuşi dezamăgitor, întrucât obiectivele proiectelor anti-obezitate sunt foarte înalte. "Trebuie ca pacientul să piardă jumătate din surplusul de greutate în doi ani, un obiectiv care este atins în procent de 80-85% din cazuri cu ajutorul chirurgiei", explică medicul Salomon Benchetrit, specialist în chirurgia obezităţii la o clinică din Lyon.
Însă noul dispozitiv permite îmbunătăţirea acestui concept, întrucât el întăreşte pur şi simplu senzaţiile naturale. "Aici nu mai este vorba de «a înşela» creierul creând artificial o senzaţie de saţietate permanentă, ci este vorba de a detecta această saţietate şi apoi de a o amplifica la nivelul creierului", precizează creatorii noului senzor.
Ei vor lansa primele teste pe animale. Provocarea constă în capacitatea noului dispozitiv de a descifra semnalele trimise de stomac pentru a le identifica pe acelea care sunt asociate cu saţietatea. Declarându-se foarte optimişti în legătură cu această primă etapă, cercetătorii britanici spun că vor începe primele teste pe oameni peste trei ani. Această tehnică ar permite apariţia pe piaţă a unei alternative pentru chirurgie, care este invazivă, ireversibilă şi care antrenează o modificare a comportamentelor alimentare.
Salomon Benchetrit consideră că noul concept este interesant în măsura în care "pacienţii obezi vor să ajungă la starea de saţietate şi cer o soluţie pentru acest lucru". Totuşi, tehnica riscă să întâmpine câteva obstacole majore. Pe de o parte, stimularea cu regularitate a nervului vag va conduce la o desensibilizare a acestuia, iar pe de altă parte, digestia antrenează o serie de contracţii puternice, care riscă să deplaseze electrozii. În plus, la fel ca şi chirurgia, această tehnică nu tratează componenta compulsivă a maladiei, aflată cel mai adesea la originea procesului de îngrăşare. "Obezitatea este înainte de toate o problemă comportamentală", a reamintit profesorul Salomon Benchetrit.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36