Video Doi asteroizi s-au ciocnit în sistemul solar. Vezi imagini surprinse de Hubble

Telescopul spaţial Hubble a surprins imagini cu ceea ce pare a fi rezultat în urma unei coliziuni între asteroizi, care a avut loc în 2009 în sistemul nostru solar, prezentând un obiect cu formă stranie, inedită - semănând cu litera "X" urmată de o dâră de particule cosmice.

Urmărește
732 afișări

Imaginile surprinse în perioada ianuarie - mai 2010 indică faptul că obiectul, numit P/2010 A2, are o lăţime de 130 de metri şi o coadă lungă de particule al căror diametru variază între sub un centimetru şi 2,5 centimetri.

Este vorba despre ceea ce a rămas dintr-un asteroid după coliziunea cu un altul mult mai mic, cu o lăţime de 3 - 6 metri, potrivit specialiştilor citaţi de NASA, care au publicat un studiu pe această temă în revista Nature.

Cele două obiecte s-au ciocnit la o viteză de aproape 18.000 km/oră. Şocul a pulverizat asteroidul mai mic şi a redus masa celui mai mare.

David Jewitt, astronom la Universitatea California din Los Angeles, spune că ciocnirea s-a produs în februarie sau martie 2009, iar şocul a fost atât de puternic încât explozia a fost similară celei unei mici bombe atomice. Coliziunea n-a putut fi observată din cauza poziţiei asteroizilor în raport cu Soarele.

Obiectul cu formă misterioasă a fost descoperit de Hubble în centura de asteroizi ce se situează între Marte şi Jupiter. Potrivit specialiştilor, ciocnirile între asteroizii de mărime mică se produc, în medie, o dată pe an în această zonă. Când asteroizii se ciocnesc, ei proiectează praf în spaţiul interplanetar.

Astronomii se servesc de modele matematice pentru a prezice frecvenţa coliziunilor şi volumul prafului produs. Fenomenul este foarte căutat, pentru că şocurile între două obiecte cosmice mari sunt rare, în timp ce impactul unei coliziuni între doi asteroizi mici este mic.

"Observaţiile sunt importante pentru că avem nevoie să ştim de unde vine praful din sistemul solar şi cât rezultă din coliziunea între asteroizi comparativ cu praful generat de comete în trecerea lor prin univers", a spus David Jewitt. Acesta a adăugat că informaţiile pot fi folosite la studierea discurilor de particule din jurul stelelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici