- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (09.02.2024, 13:54)
Doi foşti membri ai OMS nu văd o justificare ştiinţifică în echivalarea tutunului încălzit cu cel convenţional
Experţii susţin acest punct de vedere pe baza faptului că în unele ţări reducerea ratei fumatului a coincis tocmai cu introducerea acestor noi produse
Urmărește
302 afișări
Doi foşti membri ai OMS nu văd o justificare ştiinţifică în echivalarea tutunului încălzit cu cel convenţional
În data de 16 ianuarie, Consiliul Miniştrilor a aprobat un Decret Regal prin care se impune obligativitatea etichetării tutunului încălzit cu aceleaşi avertismente de sănătate folosite şi pentru ţigările convenţionale. Nu doar atât, ci se interzice şi vânzarea tutunului încălzit care conţine arome caracteristice.
Aceasta este o măsură susţinută atât de OMS, cât şi de Europa, în vederea reducerii numărului de fumători. Cu toate acestea, în timp ce această măsură a fost luată în Spania, experţi de renume, prezenţi la Forumul Latino-American privind Nicotina şi Reducerea Riscului - desfăşurat în aceste zile în Panama - nu sunt de acord cu astfel de decizii.
Conform informaţiilor relatate de El Digital Panamá , participanţii afirmă că politicile împotriva produselor cu vapori şi a altor produse din tutun fără ardere „nu au susţinere ştiinţifică”. Potrivit lui Rafael Lara Liy, profesor la Universitatea Autonomă din Mexic , „există o campanie de dezinformare absolută” cu privire la acest tip de tutun încălzit, motiv pentru care „se impun interdicţii fără să existe motive reale pentru a face acest lucru”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cum a reuşit un tânăr absolvent de mate-info să facă din pasiunea lui pentru maşini o afacere de succes. Azi el readuce la viaţă maşina românească preferată a tuturor şi pregăteşte o nouă mutare
-
Israelul continuă atacurile în Gaza. Hamas nu a furnizat la timp lista ostaticilor
-
Una dintre „perlele” turismului românesc este la pământ. Care sunt soluţiile să salvăm una dintre cele mai vânate destinaţii din România
Lara consideră că este crucial ca situaţia să fie analizată pentru a recunoaş2te şi a aborda problema fumatului: „Este necesar ca guvernul, înainte de a stabili politici publice, să cunoască dovezile ştiinţifice şi să aibă propuneri în conformitate cu realitatea". Prin urmare, a afirmat că „nu poate exista o interdicţie deschisă fără un motiv real".
În cadrul Forumului s-a discutat despre tutunul încălzit şi produsele cu vapori ca metode de reducere a ratei fumatului în întreaga lume. Acest tip de tutun, deşi dăunător sănătăţii, prezintă mai puţine riscuri decât cel cu ardere.
Un punct de vedere împărtăşit de foşti membri OMS
Epidemiologii Robert Beaglehole şi Ruth Bonita au publicat recent un articol în prestigioasa revistă ştiinţifică The Lancet în care vorbesc despre valorificarea reducerii efectelor nocive ale tutunului. Ambii cred că reducerea efectelor nocive produse de tutun ar trebui să fie o strategie a Convenţiei-cadru a OMS pentru controlul tutunului (FCTC), similar cu măsurile de reducere a cererii şi ofertei acestor produse.
„Nu există nicio justificare ştiinţifică pentru poziţia OMS conform căreia ţigările electronice şi alte produse noi cu nicotină ar trebui să primească acelaşi tratament ca şi produsele din tutun", susţin ei. Şi afirmă că „acest punct de vedere ignoră o abordare proporţională a riscului".
Ei susţin această viziune pe baza datelor: în unele ţări, reducerea fumatului a coincis tocmai cu introducerea unor produse noi din tutun, cum ar fi ţigările electronice. Cel mai clar exemplu este Noua Zeelandă, unde prevalenţa fumătorilor zilnici a scăzut cu 49% în 5 ani de la apariţia tutunului încălzit.
Prima explicaţie pe care ambii experţi o găsesc pentru astfel de măsuri este lipsa de cunoştinţe despre efectele pe termen lung ale ţigărilor electronice. „Chiar dacă vapingul este sigur, în special pentru nefumători, riscul unor efecte semnificative pe termen lung este probabil scăzut", argumentează ei, în special prin comparaţie cu tutunul care arde. Iar a doua este convingerea că disponibilitatea largă a tutunului încălzit va determina mai mulţi tineri să fumeze. Aceştia afirmă că „deşi procentul tinerilor nefumători care vapează este în creştere, aceasta rămâne destul de scăzută”.
Citește pe alephnews.ro: Acordul de încetare a focului în Gaza, programat la 08:30, a fost întârziat. Hamas nu a transmis numele femeilor care trebuie eliberate, din „motive tehnice”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
TikTok a devenit inaccesibil în SUA cu câteva ore înainte ca legea adoptată să intre în vigoare. Ce le-a transmis compania utilizatorilor
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Pensii cu 660 lei mai mari pentru această categorie de pensionari din România. Vezi dacă te încadrezi!
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:48
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1061. Merkel subliniază importanţa NATO în sprijinirea Ucrainei şi face apel la solidaritate transatlantică / Rusia critică parteneriatul de 100 de ani dintre Ucraina şi Regatul Unit / Forţele ucrainene lovesc o fabrică ocupată de ruşi după retragere în Ciasiv Iar
-
astăzi, 09:01