- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (27.08.2010, 13:11)
- , ,
Două exoplanete orbitând în jurul unei stele asemănătoare Soarelui, descoperite de telescopul Kepler
Astrofizicienii au detectat cu ajutorul telescopului spaţial american Kepler două noi exoplanete, comparabile cu Saturn, şi probabil o a treia planetă, de mărimea Terrei, care orbitează în jurul unei stele îndepărtate, asemănătoare Soarelui din sistemul nostru solar.
Urmărește
108 afișări
Două exoplanete orbitând în jurul unei stele asemănătoare Soarelui, descoperite de telescopul Kepler (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cercetătorii, a căror descoperire a fost publicată în revista Science Express - ediţia online a revistei americane Science -, precizează că aceste două planete gigantice, botezate Kepler-9b şi Kepler-9c, efectuează o rotaţie completă în jurul stelei lor în 19,2 zile, respectiv 38,9 zile.
Viteza lor de rotaţie în jurul astrului nu este însă constantă, ci variază într-un interval de 4-39 minute pentru fiecare rotaţie. Această anomalie se explică, potrivit astronomilor, prin puternicele interacţiuni gravitaţionale dintre cele două planete. O a treia planetă, izolată, ar trece la rândul ei prin faţa aceleiaşi stele, având însă o periodicitate constantă.
Ţinând cont de "semnăturile" lor gravitaţionale, Kepler-9b şi Kepler-9c sunt cele mai masive planete ce orbitează în jurul unei stele, fiind "legate" una de cealaltă prin forţele lor de gravitaţie, a declarat Matthew Holman, astrofizician la Universitatea Harvard din Statele Unite, principalul autor al acestui studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Aceste observaţii şi măsurători le vor oferi astrofizicienilor instrumentele necesare pentru a determina proprietăţile fizice ale celor două planete.
În opinia cercetătorilor, este foarte posibil ca acel sistem solar să conţină o a treia planetă, mai mică, având o mărime comparabilă cu cea a Terrei. Această planetă, a cărei existenţă nu a fost deocamdată confirmată, s-ar afla pe o orbită foarte apropiată de steaua ei, în jurul căreia efectuează o rotaţie completă în 1,6 zile.
Noul sistem solar descoperit de satelitul Kepler se află la peste 2.000 de ani-lumină de Terra, în constelaţia Lirei. Un an-lumină reprezintă echivalentul a 9.460 de miliarde de kilometri.
Lansat în 2009, telescopul Kepler, aflat pe orbită în jurul Soarelui, a fost construit de agenţia spaţială americană NASA cu scopul de a descoperi exoplanete asemănătoare Terrei, orbitând în jurul unor stele din galaxia noastră, Calea Lactee.
Telescopul Kepler va analiza în următorii trei ani spectrul luminos emis de peste 100.000 de stele din constelaţiile Lebăda şi Lira. Graţie unui fotometru performant, telescopul Kepler poate să detecteze schimbarea intensităţii luminoase a unei stele atunci când un obiect de dimensiunea unei planete trece prin faţa ei.
Pe 24 august, astronomii de la Observatorul european austral (ESO) din Chile au anunţat că au descoperit un sistem solar ce conţine cel puţin cinci planete - numărul acestora putând fi chiar de şapte - ce orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui nostru. Acesta este sistemul solar ce conţine cel mai mare număr de planete descoperit până în prezent.
Până la ora actuală, astronomii au detectat 16 sisteme solare ce conţin fiecare cel puţin trei planete, inclusiv cea mai recentă descoperire a telescopului Kepler.
Kepler a descoperit primele cinci exoplanete la sfârşitul anului 2009, însă toate cinci sunt mult prea calde pentru a găzdui forme de viaţă.
Dintre cele 420 de exoplanete descoperite din 1995 până în prezent, astrofizicienii nu au identificat deocamdată nicio exoplanetă asemănătoare cu Terra şi care să poată fi locuită.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria