- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (19.04.2013, 11:38)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Două planete care seamănă cel mai mult cu Terra, descoperite de telescopul Kepler
Oamenii de ştiinţă au descoperit cu ajutorul telescopului spaţial american Kepler două planete, în afara Sistemului Solar, care prezintă cel mai mare grad de asemănare cu Terra observat până în prezent şi pe care viaţa ar putea să existe, potrivit unui studiu publicat joi.
Urmărește
2448 afișări
Două planete care seamănă cel mai mult cu Terra, descoperite de telescopul Kepler (Imagine: AFP / MediafaxFoto)
Cele două exoplanete, denumite "Kepler-62f" şi "Kepler-62e", fac parte dintr-un sistem solar de cinci planete şi sunt mai mari decât Terra doar cu 40%, respectiv cu 60%.
"Pornind de la ceea ce am putut să observăm, adică raza lor şi durata orbitei lor în jurul stelei lor, aceste două exoplanete sunt corpurile cereşti cele mai asemănătoare cu Terra care au fost descoperite vreodată", a explicat Justin Crepp, un astrofizician de la Universitatea Notre-Dame, unul dintre autorii acestui studiu, publicat în revista americană Science.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PISA: Doar unul din cinci elevi se descurcă la matematică. Profesor: „Ar trebui îmbunătățite formarea inițială și continuă a profesorilor”
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
-
Japonia egalează România la Billie Jean King Cup 2024. Soarta calificării e decisă de meciul de dublu
Kepler-62f este astfel cea mai asemănătoare cu Terra, prin prisma mărimii, fiind situată în zona locuibilă din jurul unei stele şi având o compoziţie cel mai probabil telurică. Ea se învârte în jurul stelei sale (Kepler-62) în 267 de zile.
Kepler-62-e, care orbitează în jurul aceleiaşi stele în 122 de zile, se află la limita distanţei locuibile - unde temperatura nu este nici prea mare nici prea scăzută pentru a permite apei să existe în stare lichidă -, au precizat astrofizicienii.
Steaua Kepler-62, aflată la o distanţă de 1.200 de ani-lumină de Terra (1 an-lumină echivalează cu 9.460 miliarde de kilometri), este o stea pitică, având o masă ce reprezintă două treimi din masa Soarelui nostru. Ea deţine totodată doar 20% din luminozitatea Soarelui.
Aceste două exoplanete sunt cele mai îndepărtate de steaua lor dintre cele cinci exoplanete ale acelui sistem solar şi primesc o radiaţie similară celor primite de planetele Venus şi de Marte de la Soarele nostru.
Mărimea lor i-a făcut pe specialişti să afirme că aceste două exoplanete sunt telurice, la fel ca Terra, sau formate din gheaţă (apă).
Potrivit unor studii anterioare, planetele cu o rază mai mică de 1,6 ori decât cea a Terrei au o densitate compatibilă cu compoziţia telurică.
Astrofizicienii au descoperit o altă exoplanetă (Kepler-69c) pe orbită, în zona locuibilă, din jurul unei stele similare Soarelui nostru, denumită Kepler-69, dar aceasta este cu 70% mai mare decât Terra, şi, deci, natura structurii ei rămâne incertă.
Căutările pentru găsirea unei planete-surori a Terrei, pe orbita unei stele asemănătoare Soarelui nostru, se restrâng tot mai mult, afirmă oamenii de ştiinţă, care nu pot însă să afirme cu certitudine dacă viaţa poate să existe pe acele două planete telurice identificate de telescopul Kepler.
"Descoperirea acestor planete telurice într-o zonă locuibilă ne apropie de momentul în care vom găsi o planetă ca a noastră", a declarat, joi, John Grunsfeld, un coordonator de misiuni spaţiale de la NASA.
"Este doar o chestiune de timp înainte de a afla dacă galaxia noastră are o multitudine de planete ca Terra sau dacă suntem o raritate", a adăugat el.
La sfârşitul anului 2011, NASA a confirmat descoperirea primei exoplanete aflată în zona locuibilă dintr-un sistem stelar, ce a fost denumită Kepler 22b, aflată pe orbita unei stele (Kepler 22), aflată la o distanţă de 600 ani-lumină.
Însă, ţinând cont de dimensiunea ei mare - are o rază de 2,4 ori mai mare decât Terra - natura compoziţiei ei interne rămâne incertă.
Astronomii detectează exoplanetele măsurând scăderea intensităţii luminoase a unei stele, atunci când acele planete trec prin faţa stelelor lor.
Lansat de NASA în 2009, telescopul Kepler monitorizează peste 100.000 de stele care seamănă cu Soarele nostru, aflate în constelaţiile Lebedei şi Lirei.
Misiunea telescopului Kepler este de a căuta planete asemănătoare Terrei, care ar putea să adăpostească viaţa, în galaxia noastră, Calea Lactee.
Kepler a identificat până în prezent 2.470 de exoplanete potenţiale, dintre care 122 au fost confirmate până acum cu ajutorul altor telescoape şi echipamente.
Citește pe alephnews.ro: China testează noi roboți cu întrebuințare duală: civilă și militară. Ce rol are România în competiția armelor robotizate
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Silviu Prigoană ar mai fi suferit un infarct marți dimineață? Dezvăluiri halucinante: „Vă e rău?”
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe