Două sonde ale NASA vor fi plasate pe orbita Lunii - VIDEO

Două sonde ale NASA - GRAIL-A şi GRAIL-B -, a căror misiune este să ofere noi informaţii despre Lună, se vor plasa pe orbita lunară pe 31 decembrie, respectiv 1 ianuarie, după o călătorie prin spaţiu de trei luni şi jumătate, a anunţat Agenţia spaţială americană.

Urmărește
307 afișări
Imaginea articolului Două sonde ale NASA vor fi plasate pe orbita Lunii - VIDEO

Două sonde ale NASA vor fi plasate pe orbita Lunii - VIDEO

"Cu ajutorul acestei misiuni se vor rescrie cărţile ştiinţifice despre evoluţia Lunii", a spus Maria Zuber, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), coordonator principal al misiunii.

"Sondele noastre au funcţionat bine în timpul călătoriei, astfel încât am putut să efectuăm numeroase teste ale instrumentelor lor şi să confirmăm capacitatea lor de a ne îndeplini obiectivele", a mai spus aceasta.

GRAIL-A ("Gravity Recovery And Interior Laboratory") va începe manevrele de plasare pe orbita Lunii pe 31 decembrie, la ora 22.21 GMT, şi va fi urmată de GRAIL-B, pe 1 ianuarie, la ora 22.05 GMT. Sondele se vor plasa pe o orbită eliptică cvasipolară, urmând să facă înconjurul Lunii în 11 ore şi jumătate.

În următoarele săptămâni, echipa misiunii va încerca reducerea acestei perioade la circa două ore, cu ajutorul micilor motoare ale sondelor.

În martie 2012, în momentul în care sondele gemene, care se află la o distanţă de 200 de kilometri una de cealaltă, vor începe observaţiile şi măsurătorile, ele vor orbita Luna la o altitudine de circa 55 de kilometri.

Distanţa dintre Terra şi Lună este de circa 402.336 de kilometri, iar astronauţii de pe Apollo au avut nevoie de trei zile pentru a o parcurge.

Lansate de la baza militară din Cape Canaveral, Florida, pe 10 septembrie, cele două sonde GRAIL au avut nevoie de mult mai mult timp pentru a se plasa pe orbita Lunii şi au parcurs prin spaţiu peste patru milioane de kilometri. Această călătorie lungă, ce a permis reducerea consumului de carburant şi energie, le-a oferit membrilor misiunii posibilitatea de a supraveghea modul în care funcţionează sondele şi instrumentele instalate pe acestea, a explicat NASA.

Sondele ne vor "ajuta să înţelegem modul în care satelitul nostru natural, dar şi Terra şi alte planete telurice au evoluat", a mai spus Maria Zuber, coordonatorul misiunii în care s-a investit suma de 496 de milioane de dolari.

Cântărind circa 200 de kilograme şi având mărimea unei maşini de spălat rufe, sondele sunt aproape identice. Construite de Lockheed Martin, ele sunt alimentate cu energie cu ajutorul a două panouri solare şi al unei baterii cu litiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici