- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (19.07.2013, 16:03)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Două tipuri noi de virusuri uriaşe, descoperite de cercetătorii
Cercetătorii francezi au descoperit două tipuri noi de virusuri care sunt atât de mari încât ar putea fi considerate noi forme de viaţă, potrivit unui studiu publicat joi în revista americană Science.
Urmărește
774 afișări
Două tipuri noi de virusuri uriaşe, descoperite de cercetătorii (Imagine: Shutterstock)
Cercetătorii francezi s-au declarat "extrem de surprinşi" de descoperirea a ceea ce ei denumesc "pandoravirus", o clasă de virusuri care nu sunt înrudite cu virusurile care îi îmbolnăvesc pe oameni.
Aceste pandoravirusuri sunt remarcabile prin mărimea deosebită a genomului lor, care conţine între 1.900 şi 2.500 de gene, în condiţiile în care virusul gripei conţine doar 10 gene. Cu titlu comparativ, genomul uman include aproximativ 24.000 de gene. Precedentul record observat la un virus era de 1.200 de gene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
De obicei, virusurile nu sunt considerate forme de viaţă propriu-zise, însă anumiţi oameni de ştiinţă consideră că aceste virusuri uriaşe ar putea fi clasate ca organisme vii.
Unul dintre cele două virusuri uriaşe, Pandoravirus salinus, a fost descoperit într-un strat sedimentar în largul coastelor chiliene. Celălalt, Pandoravirus dulcis, a fost găsit pe fundul unui lac, în apropiere de Melbourne, în Australia.
Observate la microscop, aceste două virusuri noi par mult mai asemănătoare cu celulele vii decât alte virusuri cunoscute.
Acest fapt se explică prin aceea că pandoravirusurile provin dintr-o familie diferită de virusurile cunoscute până acum, afirmă Jean-Michel Claverie, profesor la Facultatea de medicină Aix-Marseille, şi Chantal Abergel, directorul departamentului de cercetare de la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS).
Forma lor şi cantitatea de gene pe care le conţin "ne-au făcut să ne gândim la Cutia Pandorei: deschiderea acestei cutii va zgudui cu adevărat bazele cunoaşterii noastre despre virusuri", au adăugat cei doi cercetători.
"Absenţa asemănărilor, pentru cele mai multe dintre genele lor, cu celelalte forme de viaţă ar putea să indice că aceste virusuri provin dintr-o linie de celule primitive, total diferite", au spus ei.
Oamenii de ştiinţă francezi speră că descoperirea lor va permite finanţarea altor cercetări ştiinţifice despre felul în care funcţionează pandoravirusurile, fapt care ar putea duce la inovaţii importante în domeniul biomedical şi biotehnologic.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe