Două virusuri respiratorii comune pot fuziona, formând un virus hibrid care ”păcăleşte” sistemul imunitar

  • Două virusuri respiratorii comune pot fuziona pentru a forma un virus hibrid capabil să eludeze sistemul imunitar uman şi să infecteze celulele pulmonare.
  • Este pentru prima dată când o astfel de cooperare virală a fost observată vreodată.
  • Cercetătorii au descoperit că virusul RSV şi virusul gripal au fuzionat împreună pentru a forma un nou tip de virus patogen.
Urmărește
4566 afișări
Imaginea articolului Două virusuri respiratorii comune pot fuziona, formând un virus hibrid care ”păcăleşte” sistemul imunitar

Două virusuri respiratorii comune pot fuziona, formând virusul hibrid. Acesta se ascunde de sistemul imunitar

Cercetătorii consideră că descoperirile ar putea ajuta la explicarea motivelor pentru care coinfecţiile pot duce la o boală semnificativ mai gravă pentru unii pacienţi, inclusiv pneumonia virală greu de tratat.
 
În fiecare an, aproximativ 5 milioane de persoane din întreaga lume sunt spitalizate din cauza gripei A, în timp ce virusul sinciţial respirator (VSR) este principala cauză a infecţiilor acute ale tractului respirator inferior la copiii sub cinci ani şi poate provoca boli grave la unii copii şi adulţi mai în vârstă.
 
Deşi se crede că coinfecţiile, în cazul în care o persoană este infectată cu ambele virusuri în acelaşi timp, sunt relativ frecvente, nu era clar cum ar reacţiona aceste virusuri dacă s-ar afla în interiorul aceleiaşi celule, potrivit The Guardian.
 
„Viruşii respiratori există ca parte a unei comunităţi formate din mai mulţi viruşi care ţintesc aceeaşi regiune a corpului, ca o nişă ecologică", a declarat Dr. Joanne Haney de la centrul de cercetare a viruşilor de la MRC-Universitatea din Glasgow, care a condus studiul. „Trebuie să înţelegem modul în care aceste infecţii apar în contextul unuia faţă de celălalt pentru a obţine o imagine mai completă a biologiei fiecărui virus în parte”.
 
Pentru a investiga, Haney şi colegii săi au infectat în mod deliberat celule pulmonare umane cu ambele virusuri şi au descoperit că, în loc să concureze unul cu celălalt, aşa cum se ştie că fac alte virusuri, acestea au fuzionat pentru a forma un virus hibrid în formă de palmier, cu RSV formând trunchiul, iar gripa frunzele.
 
„Acest tip de virus hibrid nu a mai fost descris niciodată", a declarat profesorul Pablo Murcia, care a supervizat cercetarea, publicată în Nature Microbiology. „Vorbim despre viruşi din două familii complet diferite care se combină împreună cu genomurile şi proteinele externe ale ambelor virusuri. Este un nou tip de virus patogen".
 
Odată format, virusul hibrid a fost, de asemenea, capabil să infecteze celulele vecine, chiar şi în prezenţa anticorpilor împotriva gripei care ar bloca, de obicei, infecţia. Deşi anticorpii încă se lipiseră de proteinele gripale de pe suprafaţa virusului hibrid, virusul a folosit pur şi simplu proteinele vecine ale RSV pentru a infecta în schimb celulele pulmonare. Murcia a declarat: „Gripa foloseşte particulele virale hibride ca pe un cal troian".
 
Pe lângă faptul că ajută viruşii să se sustragă sistemului imunitar, unirea forţelor le poate permite, de asemenea, să acceseze o gamă mai largă de celule pulmonare. În timp ce gripa infectează de obicei celulele din nas, gât şi trahee, VSR tinde să prefere celulele traheei şi ale plămânilor, deşi există o oarecare suprapunere.
 
Este posibil ca acest lucru să crească şansele ca gripa să declanşeze o infecţie pulmonară severă şi, uneori, fatală, numită pneumonie virală, a declarat Dr. Stephen Griffin, virusolog la Universitatea din Leeds. Deşi a avertizat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi că virusurile hibride sunt implicate în bolile umane. „RSV tinde să coboare mai jos în plămâni decât virusul gripei sezoniere şi este mult mai probabil să aveţi o boală mai severă cu cât infecţia coboară mai jos", a spus el. „Este un alt motiv pentru a evita infectarea cu mai multe virusuri, pentru că acest lucru [hibridizarea] este posibil să se întâmple cu atât mai mult dacă nu luăm măsuri de precauţie pentru a ne proteja sănătatea".
 
În mod semnificativ, echipa a arătat că viruşii hibrizi pot infecta straturi de celule cultivate, precum şi celule respiratorii individuale. „Acest lucru este important, deoarece celulele sunt lipite unele de altele într-un mod autentic, iar particulele de virus vor trebui să intre şi să iasă în mod corect", a declarat Griffin.
 
Următorul pas este de a confirma dacă virusurile hibride se pot forma la pacienţii cu coinfecţii şi, în caz afirmativ, care sunt acestea. „Trebuie să ştim dacă acest lucru se întâmplă doar cu gripa şi VSR sau se extinde şi la alte combinaţii de virusuri", a spus Murcia. „Părerea mea este că aşa se întâmplă. Şi, aş presupune că se extinde şi la [virusurile] animale. Acesta este doar începutul a ceea ce cred că va fi o călătorie lungă, cu descoperiri, sper, foarte interesante".
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici