Dovada că Iisus ar fi fost căsătorit: Papirusul antic cu înscrisuri despre "soţia" sa - VIDEO

Un fragment de papirus, necunoscut până de curând, scris în străvechea limbă coptă, include o frază - "Iisus le-a spus lor, soţia mea" - care are toate şansele să realimenteze controversele din lumea creştină referitoare la teoria potrivit căreia Iisus ar fi fost căsătorit.

Urmărește
7797 afișări
Imaginea articolului Dovada că Iisus ar fi fost căsătorit: Papirusul antic cu înscrisuri despre "soţia" sa - VIDEO

Dovada că Iisus ar fi fost căsătorit: Papirusul antic cu înscrisuri despre "soţia" sa (Imagine: www.dailymail.co.uk)

Existenţa acestui fragment, ce datează din secolul al IV-lea - de mărimea unui card bancar -, a fost dezvăluită într-o conferinţă de presă la Roma, marţi, de Karen King, profesor la Harvard Divinity School din localitatea Cambridge, în statul Massachusetts.

"Tradiţia creştină a susţinut vreme îndelungată faptul că Iisus nu era căsătorit, deşi nu există dovezi istorice solide în sprijinul acestei afirmaţii", a spus King.

În ciuda faptului că Biserica catolică susţine că Iisus nu a fost căsătorit, teoria despre căsătoria acestuia reapare cu regularitate în opinia publică, aşa cum s-a întâmplat recent, în 2003, după publicarea romanului "Codul lui Da Vinci", de Dan Brown, care a revoltat mulţi creştini, întrucât avea la bază ideea că Iisus era căsătorit cu Maria Magdalena şi a avut copii cu aceasta.

Karen King consideră că acest fragment de papirus, prezentat la cel de-al zecelea Congres al Studiilor de Limbă Coptă, oferă prima dovadă palpabilă a faptului că unii dintre primii creştini credeau că Iisus a fost căsătorit.

Cheia mesajului se află în centrul papirusului, unde Iisus, adresându-se discipolilor săi, menţionează cuvintele "soţia mea", despre care cercetătorii consideră că se referă la Maria Magdalena. În text, Iisus pare să o apere pe Magdalena împotriva unor acte care o condamnă, judecând după vorbele "ea va fi discipolul meu". Două rânduri mai târziu, se adresează din nou discipolilor: "Eu trăiesc cu ea.", informează Daily Mail.

Partea verso a papirusului este atât de deteriorată încât doar câteva cuvinte sunt descifrabile: "mama mea" şi "trei". Dar pe faţa hârtiei King a putut identifica, fragmentar, câteva rânduri de scris:

  • "Discipolii i-au spus lui Iisus"
  • "...neg. Maria este demnă de aceasta"
  • "Iisus le-a spus: soţia mea..."
  • "va putea fi discipolul meu"
  • "Las oamenii răi să vorbească"
  • "Cât despre mine, eu trăiesc cu ea..."

Fragmentul aruncă îndoieli asupra "întregii doctrine catolice a celibatului preoţesc bazat pe cel al lui Iisus", a declarat Karen King pentru revista Smithsonian. "Acest document arată că este posibil ca în acea perioadă să fi existat creştini pentru care uniunea sexuală în căsnicie putea fi o imitare adecvată a dogmei generative a lui Dumnezeu."

Roger Bagnall, director al Institute for the Study of the Ancient World din New York, consideră că fragmentul, denumit de Karen King "Evanghelia soţiei lui Iisus", este autentic.

Experţii vor realiza o serie de teste asupra fragmentului de papirus, care este deteriorat şi are o culoare galben-maronie. Savanţii vor analiza în special compoziţia chimică a cernelii folosite.

Fragmentul se află în proprietatea unui colecţionar privat anonim, care a contactat-o pe Karen King cerându-i ajutorul pentru a-l traduce şi analiza. Se crede că fragmentul de papirus a fost descoperit în Egipt sau în Siria.

King spune că abia în jurul anului 200 e.n. a apărut teoria - lansată de teologul Clement al Alexandriei - potrivit căreia Iisus nu a fost căsătorit.

"Acest fragment sugerează faptul că alţi creştini din acea perioadă pretindeau că Iisus era căsătorit", dar nu oferă o dovadă concretă a căsătoriei acestuia, a explicat King.

"Tradiţia creştină a păstrat doar mărturiile acelor voci care susţineau că Iisus nu a fost niciodată căsătorit. «Evanghelia soţiei lui Iisus» ne arată acum că unii dintre creştini credeau contrariul", a adăugat Karen King.

Studiul realizat de Karen King asupra acestui fragment va fi publicat în Harvard Theological Review în ianuarie 2013. Imagini cu fragmentul de papirus pot fi vizualizate pe site-ul Harvard Divinity School.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici