Dovada că nu oamenii provoacă încălzirea globală? Întregul Pământ s-a încălzit în perioada medievală fără emisiile de CO2 ale oamenilor

Actualele teorii cu privire la cauzele şi impactul încălzirii globale sunt puse sub semnul întrebării de un nou studiu care a relevat că în timpul perioadei medievale întregul Pământ s-a încălzit, nu doar Europa. A urmat apoi o perioadă de răcire şi a fost chiar şi o "Mini Eră Glaciară".

Urmărește
1045 afișări
Imaginea articolului Dovada că nu oamenii provoacă încălzirea globală? Întregul Pământ s-a încălzit în perioada medievală fără emisiile de CO2 ale oamenilor

Dovada că nu oamenii provoacă încălzirea globală? Întregul Pământ s-a încălzit în perioada medievală fără emisiile de CO2 ale oamenilor (Imagine: MediafaxFoto / AFP)

O echipă de oameni de ştiinţă condusă de geochimistul Tunli Lu, de la Universitatea Siracuza, New York, a descoperit, contrar credinţelor generale, că "Perioada Caldă Medievală", cu aproximativ 500 - 1.000 de ani în urmă, nu a fost doar în Europa. De fapt, ea s-a extins până în Antarctica, ceea ce înseamnă că Pământul a avut deja o încălzire globală fără ajutorul emisiilor de dioxid de carbon produse de oameni, informează Daily Mail.

În prezent, Comisia Interguvernamentală pentru Schimbarea Climatului consideră că "Perioada Caldă Medievală" a fost doar în Europa, iar fenomenul de încălzire din prezent este doar din cauza emisiilor produse de oameni.

Profesorul Lu a precizat însă că a găsit dovada care contrazice teoria Comisiei printr-un mineral rar numit ikaite, care se formează în ape reci. "Ikaite este versiunea îngheţată a calcarului. Cristalele sunt stabile doar în condiţii reci şi se topesc la temperatura camerei", a spus el.

Apa care ţine structura cristalului reţine informaţii despre temperaturile existente atunci când a fost creat cristalul. Echipa lui Lu a reuşit, pentru prima dată, să stabilească din ikaite un subiect de studiu pentru temperaturile existente în trecut.

Cercetătorii au studiat cristalele de ikaite forate de pe coasta Antarcticii. Straturile de sedimente erau depozitate de peste 2.000 de ani. Cercetătorii au fost interesaţi în special de cristalele depozitate în urmă cu aproximativ 300-500 de ani, în timpul "Micii Ere Glaciare", şi de cele din timpul "Perioadei Medievale Calde".

Ambele perioade au fost documentate pentru nordul Europei, dar studiile nu au fost concludente dacă acestea s-au extins în Antarctica.

Echipa lui Lu consideră că aceleaşi condiţii au existat şi în Antarctica după cercetările lor.

"Am arătat că acel climat din nordul Europei a influenţat condiţiile climatice şi în Antarctica. Mai important e că am descoperit cum să studiem condiţiile climaterice existente printr-un anumit mineral", a concluzionat Lu. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici