Dr Denisa Zaharia avertizează: “Stresul poate cauza uzură dentară, cunoscută şi ca bruxism”

Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont, atrage atenţia asupra faptului că perioadele de nelinişte şi stres pot genera probleme de sănătate, printre care şi anumite afecţiuni dentare care, netratate din timp, pot deveni foarte grave.

Urmărește
187 afișări
Imaginea articolului Dr Denisa Zaharia avertizează: “Stresul poate cauza uzură dentară, cunoscută şi ca bruxism”

Dr Denisa Zaharia avertizează: “Stresul poate cauza uzură dentară, cunoscută şi ca bruxism”

Stresul poate cauza uzură dentară, cunoscută şi ca bruxism, afectare gingivală, scăderea producţiei de salivă - senzaţia de gură uscată sau poate să interfereze cu rutina de igienizare şi alimentaţie şi, indirect, creşte riscul de apariţie a cariilor. Fiecare dintre noi reactionează diferit la stres. Atunci când sistemul nostru imunitar este slăbit, compensăm acest dezechilibru cu anumite obiceiuri nesănătoase care ne creează un confort psihic, aşa cum sunt scrâşnitul dinţilor sau încleştarea. În plus, din cauza nivelului crescut al hormonului stresului (cortizol), sistemul imun este compromis, ceea ce poate provoca inflamaţie cu apariţia gingivitei şi a periodontitei”, explică dr. Denisa Zaharia, unul dintre cei mai apreciaţă şi accesaţi medici ortodonţi din Bucureşti.

Între 10 - şi 30% din populaţie suferă de bruxism care însă în 5% din cazuri are manifestări intense la nivelul articulaţiei temporo-mandibulate cu dureri, contractura musculară sau limitarea deschiderii gurii. „Într-un număr mai mic de cazuri, bruxismul este cauzat doar de stres, fără să existe o cauză dentară. Cel mai frecvent însă, el se asociază cu un contact ocluzal incorect, un obstacol care apare în deplasările mandibulei şi care obligă mandibula să devieze, să alunece pentru a evita acel contact traumatic şi apare această uzură accentuată a dinţilor.”, declară dr. Denisa Zaharia, fondator al clinicii stomatologice de top PerfectDent, prezentă din 2007 pe piaţa din Bucureşti şi a clinicii PerfectDent for Kids.

Riscurile netratării bruxismului, pe care foarte multe persoane îl cataloghează ca pe o afecţiune generată de stres, au urmări grave asupra sănătăţii şi a esteticii dentare: „La nivelul smalţului apare deteriorarea accentuată, dinţii devin scurţi, se pot fractura uşor, iar când uzura ajunge la dentină apar sensibilitatea şi durerea. Dacă ne referim la bruxismul pe timpul nopţii fie pacientul este atenţionat de cei din jur de această manifestare, fie resimte dimineaţa când se trezeşte tensiuni musculare crescute la nivelul articulaţiei, limitări la mişcarea de deschidere a gurii, durere de cap, în zona tâmple-urechi, zona cervicală, muşcarea obrajilor pe interior. Atunci când la nivel articular nu există o adaptabilitate a ţesuturilor apar tensiune musculară, dureri de cap, zgomote, clickuri la deschidere-închidere, devierea mandibulei. Acela este momentul în care este esenţial un consult stomatologic pentru că situaţia se poate agrava.”, subliniază dr. Denisa Zaharia.

Metodele de tratament în cazul bruxismului, cea mai frecventă afecţiune dentară generată de stres, variază în funcţie de gravitatea cazului şi de evaluarea din cabinetul medicului stomatolog: „În cazurile uşoare, cu bruxism moderat, când nu detectăm un dezechilibru ocluzal, se poate aplica o gutieră, un dispozitiv detaşabil rigid sau elastic pe una dintre arcade pentru a evita venirea în contact a suprafeţelor dentare antagoniste şi uzura accentuată. În cazuri severe, tratamentul este de cele mai multe ori complex. Atunci când există modificări articulare evidenţiate clinic, dar şi la nivelul unei tomografii articulare, trebuie să stabilizăm poziţia mandibulei, astfel încât să existe echilibru la nivelul musculaturii şi al articulaţiei. Acesta se obţine printr-o gutieră specială, realizată în urma unor investigaţii specifice, pe care pacientul trebuie să o poarte tot timpul, zi şi noapte timp de câteva luni până obţinem contacte stabile. Ulterior, în cadrul unei echipe interdisciplinare ortodont – protetician, stabilim planul de tratament: aparat dentar urmat de tratament protetic cu refacerea  morfologiei dinţilor astfel încât să existe contacte echilibrate multiple şi simultane  la nivelul tuturor dinţilor.”, explică dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, specializat în ortodonţie, care subliniază că indiferent de tratament şi de vindecare, bruxismul poate reveni dacă nu este îndepărtată cauza apariţiei lui sau dacă nu sunt urmărite alte dezechilibre dentare noi care pot apărea.

Vizitele periodice la cabinetul stomatologic reprezintă cea mai bună metodă de prevenţie şi detectare timpurie a oricărei probleme pentru a proteja dinţii, ţesuturile gingivale şi articulaţia temporomandibulară de impactul stresului asupra sănătăţii orale. „Igiena defectuoasă, gura uscată, mobilitatea redusă la închidere- deschidere a gurii, dificultăţile în masticaţie, tensiunea musculară crescută, durerea la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare şi nu în ultimul rând uzura dentară (bruxism) sunt semnalele pe care medicul stomatolog le depistează şi în urma cărora ia decizii de tratament pentru sănătatea dentară a pacientului.”, adaugă dr. Denisa Zaharia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici