- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (29.10.2008, 17:32)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dragostea şi ura activează mecanisme similare în creierul uman
Cercetătorii britanici au găsit dovezi medicale care confirmă că dragosta şi ura activează mecanisme similare în creierul uman, potrivit unui studiu publicat în jurnalul PLoS One al Public Library of Science.
Urmărește
1053 afișări
Dragostea şi ura activează mecanisme similare în creierul uman
Scanarea creierelor persoanelor cărora li s-au arătat fotografiile unor oameni pe care îi urau a indicat o intensă activitate cerebrală într-o zonă a creierului cunoscută drept responsabilă şi cu sentimentele de dragoste, au declarat Semir Zeki şi John Paul Romaya de la University College London.
"Asta dovedeşte legătura strânsă care există între dragoste şi ură în viaţa reală", au spus cercetătorii britanici.
În cadrul acestui studiu, cercetătorii le-au prezentat voluntarilor 17 fotografii ale unor femei şi bărbaţi despre care ştiau că erau urâţi de voluntari, alături de alte trei fotografii obişnuite şi neutre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Persoanele pe care voluntarii le urau erau ori foşti iubiţi, ori rivali de la locul de muncă, cu excepţia unei singure fotografii, care aparţinea unui politician celebru.
Scanarea creierului voluntarilor în timpul prezentării acestor fotografii a condus la depistarea unui model specific de activitate cerebrală în anumite zone ale creierului, pe care cercetătorii l-au denumit "circuitul urii", şi care se activa de fiecare dată când voluntarii vedeau fotografia unei persoane pe care o urau.
"Circuitul urii" cuprinde circuite neuronale în structurile cortextului şi subcortexului care sunt complet diferite de modelul de circuite neuronale cauzate de celelalte emoţii precum frica, ameninţarea şi pericolul.
În timpul acestui experiment a fost activată şi partea din creier care intră în alertă în momentul în care o oamenii încearcă să anticipeze modul de acţiune al altor persoane.
Activitatea cerebrală a fost intensă şi în zonele creierului denumite "putamen" şi "insula", două zone care de obicei se activează în momentul în care voluntarii văd figura unei persoane iubite.
Oamenii de ştiinţă au corelat aceste zone cerebrale cu comportamentul agresiv şi cu situaţiile extrem de stresante.
Există totuşi şi câteva diferenţe importante. O mare parte din cortexul cerebral - o zonă legată de judecată şi raţionament - se dezactivează în cazurile legate de dragoste, comparativ cu cele legate de ură.
Potrivit opiniei cercetătorilor, acesta ar putea fi motivul pentru care persoanele îndrăgostite sunt mai puţin critice cu partenerul lor de cuplu, dar se concentrează foarte bine atunci când se confruntă cu un rival.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe