Dulciurile consumate ocazional au beneficii neaşteptate pentru sănătate

Veşti neaşteptate pentru iubitorii de dulciuri: consumul ocazional de prăjituri sau ciocolată ar putea fi mai benefic pentru inimă decât renunţarea totală la zahăr.

Urmărește
215 afișări
Imaginea articolului Dulciurile consumate ocazional au beneficii neaşteptate pentru sănătate

Dulciurile consumate ocazional au beneficii neaşteptate pentru sănătate

Studiul făcut de cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia a urmărit peste 69.700 de persoane cu vârste între 45 şi 83 de ani pe parcursul a două decenii.

A descoperit că relaţia dintre zahăr şi sănătatea inimii este mai complexă decât se credea iniţial.

„Cea mai izbitoare concluzie a studiului nostru este relaţia divergentă dintre diferitele surse de zahăr adăugat şi riscul de boli cardiovasculare", explică epidemiologul Suzanne Janzi, subliniind că nu doar cantitatea de zahăr contează, ci şi sursa şi contextul consumului.

Cercetătorii au împărţit consumul de zahăr în trei categorii distincte: toppinguri zaharoase (precum mierea), dulciuri (prăjituri şi produse de patiserie) şi băuturi îndulcite (sucuri carbogazoase).

Rezultatele au arătat că băuturile îndulcite şi toppingurile zaharoase prezintă riscuri mai mari pentru sănătate.

„Zaharurile lichide, găsite în băuturile îndulcite, oferă de obicei mai puţină saţietate decât formele solide - vă fac să vă simţiţi mai puţin sătui - ceea ce poate duce la un consum excesiv", explică Janzi.

Un aspect interesant al studiului este legat de contextul social al consumului de dulciuri.

În Suedia, există tradiţia „fika" - pauze de cafea şi produse de patiserie - care implică interacţiune socială şi relaxare, factori cunoscuţi pentru beneficiile lor asupra sănătăţii cardiovasculare.

Cercetătorii atrag atenţia că studiul nu stabileşte o relaţie directă de cauzalitate şi nu ia în considerare alte efecte ale zahărului asupra sănătăţii, cum ar fi problemele dentare.

Studiul evidenţiază şapte tipuri diferite de boli cardiovasculare, inclusiv accidente vasculare cerebrale şi atacuri de cord, ţinând cont de factori de risc precum fumatul. De exemplu, consumul de toppinguri dulci a fost asociat specific cu un risc crescut de anevrism aortic abdominal.

Studiul a fost publicat în revista ştiinţifică Frontiers in Public Health.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici