Durerea, mai mult o cauză a artritei decât un simptom

Durerea cauzată de osteoartrită ar putea fi la fel de dăunătoare ca şi boala în sine, conform unui studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea Rochester, citat de revista medicală Arthritis & Rheumatism.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Durerea, mai mult o cauză a artritei decât un simptom

Durerea, mai mult o cauză a artritei decât un simptom

Fluxul nervos care transmite semnalele dureroase de la articulaţiile atinse de artrită spre măduva spinării transferă senzaţia de inflamare către măduvă şi celulele din jurul ei, iar apoi în sens invers.

"Până destul de curând, s-a crezut că osteoartrita era cauzată numai de uzură şi de procesul invevitabil de îmbătrânire", a declarat Stephanos Kyrkanides, profesor de stomatologie din cadrul Centrului Medical al Universităţii Rochester. "Studii recente au arătat că anumite modificări biochimice pot provoca această boală, iar aceste modificări pot fi inversate prin anumite medicamente specifice. Studiul nostru oferă prima dovadă solidă a faptului că aceste modificări biochimice au legătură cu procesul de durere şi lasă să se întrevadă mecanismele care se află în spatele acestui efect", a adăugat Kyrkanides.

Acest studiu oferă dovada solidă a faptului că această "discuţie încrucişată" în dublu sens îi permite mai întâi articulaţiei atinse de artrită să transmită senzaţia de inflamare către măduva spinării şi către creier, iar apoi ea se instalează acolo, răspândindu-se în întregul sistem nervos central.

Cercetătorii în genetică au folosit şoareci pentru a studia nivelul semnalului chimic pro-inflamatoriu, denumit interleukin 1-beta. Experimentele au arătat că un nivel ridicat de semnal chimic prezent în articulaţiile periferice produce un nivel ridicat al semnalului care apare în vertebrele dorsale ale măduvei spinării şi în celulele măduvei, denumite astrocite, iar acest lucru produce o senzaţie şi mai acută de osteoartrită în articulaţii.

În cazul experimentului pe şoareci, oprirea acestui semnal a inversat efectele acestei "discuţii încrucişate". Anumite medicamente actuale împotriva artritei, precum Kineret (Anakinra), blochează posibilitatea substanţei interleukin 1-beta să trimită semnale dureroase până la receptorul ei nervos specific, iar echipa doctorului Kyrkanides a folosit cu succes acest medicament în tratarea osteoartritei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici