- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (18.03.2015, 18:21)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eclipsa de Soare ar putea afecta sistemele energetice
Eclipsa parţială de Soare, care se va produce vineri, între 10.48 - 13.04, în Bucureşti, va produce perturbaţii în sistemele energetice, din cauza scăderii radiaţiei solare, dar nu va avea efecte grave asupra oamenilor.
Urmărește
341 afișări
Eclipsa de Soare ar putea afecta sistemele energetice (Imagine: Mediafax Foto/Publimedia)
O eclipsă parţială de Soare, în timpul căreia Luna va acoperi aproximativ jumătate din discul astrului, va putea fi observată şi din Bucureşti, vineri, între orele 10.48 şi 13.04, fiind un fenomen astronomic spectaculos, care are loc în contextul echinocţiului de primăvară.
"Întotdeauna o eclipsă are un caracter de spectacol, dar Soarele va rămâne pe cer, va fi o întunecare parţială, scade temperatura cu două-trei grade Celsius, poate să fie vântul puţin intensificat sau atenuat, depinde de situaţie. Altceva nu se întâmplă. Probabil animalele se vor speria puţin. Cam acestea sunt fenomenele pentru o eclipsă care nu este totală", a explicat pentru MEDIAFAX Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Acesta a precizat că, în general, oamenii sunt informaţi cu privire la aceste fenomene astronomice şi nu se mai sperie, aşa cum au fost cazuri, în urmă cu 16 ani, când în România a fost vizibilă o eclipsă totală de Soare (pe 11 august 1999, n.r.).
"Au mai evoluat oamenii de atunci, sunt vreo 16 ani deja. Lucrurile sunt binecunoscute. Nu s-a întâmplat nimic (rău, n.r.) în istoria cunoscută. Eclipsele au fost folosite ca ocazii pentru a genera alte situaţii. Ele în sine nu afectează foarte mult, sunt un fenomen astronomic normal", a mai spus Marius-Ioan Piso.
Totuşi, Marius-Ioan Piso a atras atenţia asupra faptului că această eclipsă de Soare va produce perturbaţii în sistemele energetice, din cauza scăderii radiaţiei solare.
"În România va fi observată, Soarele va fi acoperit aproximativ 45% în zona Bucureştiului şi va fi o eclipsă pe zi obişnuită. Dar ce este interesant este o asociere cu dezvoltările tehnologice din ultimii câţiva ani în Europa. Este cunoscut că în Europa se produce energie solară cu o putere instalată de aproximativ 90 de gigawaţi şi, pe perioada eclipsei, puterea va scădea pe la 30 şi ceva de gigawaţi, adică vor fi deja perturbaţii în sistemele energetice, datorită scăderii radiaţiei solare. Ăsta ar fi un fapt interesant", a spus preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.
Întrebat dacă acest lucru ar putea avea vreun impact negativ, Marius-Ioan Piso a spus: "Probabil nu, pentru că, fiind un fenomen cunoscut de foarte mult timp, adică foarte predictibil, cei care furnizează energie solară în sisteme, în reţea, vor fi preveniţi şi acea energie va fi completată cu energie provenind din alte surse".
Totuşi, ar putea exista categorii restrânse de persoane cărora li s-ar putea întrerupe energia electrică din cauza acestui fenomen astronomic.
"Este posibil. Este greu să avem o hartă a tuturor furnizorilor de energie solară, unii sunt conectaţi în reţelele naţionale şi europene, alţii sunt independenţi. Cei independenţi, care sunt în zone izolate, ei s-ar putea să aibă de suferit. Fiind totuşi ziua - acest fenomen apare în cursul dimineţii şi durează până la prânz -, consumul total de energie va fi probabil ceva mai mic. Adică partea de iluminat, de securitate nu va fi afectată", a mai spus Marius-Ioan Piso.
Pe de altă parte, eclipsa de Soare de vineri ar putea fi interesantă pentru cei pasionaţi de astfel de fenomene astronomice. "Dar partea de eclipsă totală, de întunecare completă nu va putea fi observată decât foarte greu, pentru că banda respectivă este undeva spre Polul Nord, între Islanda şi insula Svalbard, şi este destul de dificil accesul în acele zone. Pentru oameni de ştiinţă, aceasta se poate rezolva", a spus, însă, Marius-Ioan Piso.
Eclipsa de Soare de vineri va începe în România în jurul orei 10.40, va atinge punctul maxim în jurul orei 11.56 şi se va încheia la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore şi 20 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 şi 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialiştii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe