- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (20.03.2015, 10:14)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eclipsa de Soare - mituri şi legende din lumea întreagă
Oamenii din lumea întreagă au inventat, de-a lungul mileniilor, numeroase poveşti încercând să explice astfel "dispariţia" celui mai strălucitor astru de pe bolta cerească, în timpul eclipselor de Soare, informează site-ul revistei National Geographic.
Urmărește
4167 afișări
Eclipsa de Soare - mituri şi legende din lumea întreagă
"Lupi cereşti" vikingi, "câini de foc" coreeni şi mai multe versiuni africane ale unei "reconcilieri celeste" - acestea sunt doar unele dintre poveştile prin care oamenii din diverse regiuni ale lumii au încercat, de-a lungul mileniilor, să îşi explice eclipsele solare.
"Dacă s-ar face o monitorizare pe plan mondial a poveştilor despre eclipsă, tema care ar apărea în mod constant, cu doar câteva excepţii minore, ar fi aceea potrivit căreia se produce o întrerupere a unei ordini stabilite", a declarat E.C. Krupp, directorul Observatorului Griffith din Los Angeles. "Acest lucru este valabil atât pentru eclipsele de Soare, cât şi pentru cele de Lună", a adăugat acesta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Oamenii depind de mişcarea Soarelui. Este regulată, de încredere, nu poţi să o modifici. Dar apoi, dintr-o dată, se produce o tragedie shakespeariană, iar timpul pare scos din făgaşul său. Soarele şi Luna fac ceva ce nu ar trebui să facă", a adăugat el.
Ceea ce înseamnă acea "întrerupere" diferă de la o civilizaţie la alta şi nu toţi oamenii consideră eclipsele solare ca pe un lucru negativ, spune Jarita Holbrook, profesor de astronomie la Universitatea Western Cape din Bellville, un oraş din Africa de Sud.
Unii oameni asociază fenomenul cu o "perioadă a terorii", în timp ce alţii privesc eclipsele solare ca pe o parte a ordinii naturale a lucrurilor, care merită să fie privită cu respect, sau ca pe o perioadă de reflectare şi reconciliere.
Multe culturi consideră că eclipsele - atât solare, cât şi lunare - se produc în perioade în care diverşi demoni şi animale "devorează" Soarele sau Luna.
"Vikingii au văzut în asta o pereche de lupi cereşti care vânau Soarele sau Luna", spune E.C. Krupp. Atunci când lupii prind unul dintre cele două corpuri cereşti se produce o eclipsă.
"În Vietnam, o broască mănâncă Luna sau Soarele", a adăugat acelaşi astronom, în timp ce reprezentanţii tribului Kwakiutl de pe coasta vestică a Canadei cred că gura raiului înghite Soarele sau Luna în timpul fiecărei eclipse.
De asemenea, cel mai vechi cuvânt pentru eclipsă din vocabularul chinezesc, "shih", înseamnă "a mânca".
Pentru a împiedica această "devorare" a astrului, oamenii din multe culturi fac zgomot, pentru a speria şi îndepărta demonul sau animalul în cauză, a explicat Nancy Maryboy, preşedintele Indigenous Education Institute din San Juan Island, un oraş din statul american Washington. În prezent, cercetătoarea americană colaborează cu specialiştii de la NASA pentru a populariza în rândul publicului larg credinţele de ordin astronomic ale străvechilor populaţii amerindiene.
"Oamenii băteau cu palmele în oale şi tigăi sau în tobe, pentru a-i face pe acei demoni care înghiţeau Soarele sau Luna să se îndepărteze", a adăugat ea.
E.C. Krupp organizează versiuni moderne ale acestei poveşti cu ocazia eclipselor, pe peluza din faţa Observatorului Griffith din Los Angeles. Cercetătorul american se îmbracă într-un costum de vrăjitor şi îi conduce pe vizitatori într-un marş prin faţa observatorului, bătând cu palmele în oale şi tigăi, pentru a speria "demonii" care ameninţă să "mănânce" Soarele sau Luna.
Citeşte şi:
ECLIPSĂ de Soare, vizibilă astăzi din România. La ce oră va fi momentul maxim şi de unde poate fi urmărit fenomenul. Urmăreşte eclipsa LIVE
"Întotdeauna avem succes în acest demers", spune, în glumă, savantul american.
Alte mituri vorbesc despre decepţie şi furt atunci când încearcă să explice dispariţia discului solar în timpul unei eclipse. Mitologia coreeană din domeniul eclipselor vorbeşte despre "câini de foc" care încearcă să "fure" Soarele sau Luna.
Din ordinul unui rege coreean, acei câini mitologici încearcă să îl prindă pe Soarele-cel-înflăcărat sau pe Luna-cea-rece-ca-gheaţa. Ei eşuează întotdeauna, dar, de fiecare dată când "muşcă" dintr-unul dintre cele două, se produce o eclipsă.
Una dintre cele mai "colorate" poveşti despre eclipse, după părerea lui E. C. Krupp, îl are ca protagonist pe demonul hindus Rahu, care se deghizează în zeu, cu scopul de a fura un elixir ce oferă nemurire. Soarele şi Luna văd ceea ce încearcă Rahu să facă şi raportează acea "infracţiune" zeului Vishnu.
"Vishnu îi taie capul înainte ca elixirul să îi alunece pe gât", spune cercetătorul american. Drept consecinţă, capul lui Rahu devine nemuritor, însă trupul său moare.
Capul demonului îşi continuă mişcarea pe cer, urmărind Soarele şi Luna, din pură duşmănie. "Din când în când, el îi prinde şi îi înghite", explică E.C. Krupp. Dar, întrucât Rahu nu are gât, Soarele şi Luna reuşesc să scape, ieşind prin partea din spate a capului lui Rahu.
"Mitul meu preferat (despre eclipse, n.r.) este cel relatat de membrii tribului Batammaliba din Togo şi Benin", două state din Africa, spune Jarita Holbrook.
Potrivit acestui mit, Soarele şi Luna se luptă în timpul unei eclipse. "Oamenii încurajează Soarele şi Luna să pună capăt acelei lupte", a adăugat cercetătoarea sud-africană.
"Ei consideră acest fenomen drept o perioadă a reuniunilor, organizate pentru a pune capăt supărărilor şi unor conflicte vechi. Acesta este un mit care a rezistat până în zilele noastre", a adăugat Jarita Holbrook.
O tradiţie a tribului Navajo din America de Nord a rezistat şi ea până în zilele noastre, afirmă Nancy Maryboy.
Tribul Navajo consideră că ordinea cosmică a Universului are o mare legătură cu echilibrul. "Un fenomen precum eclipsele reprezintă doar o parte din legea naturii. Ei se opresc puţin din ceea ce fac în acele momente, înţeleg că acel moment este special şi reflectează la ordinea cosmică", a adăugat cercetătoarea americană.
Unii dintre membrii tribului Navajo aplică şi în zilele noastre tradiţii ancestrale asociate cu eclipsele, alegând să rămână - pe durata fenomenului - în interiorul locuinţei alături de familie, interpretând diverse cântece şi abţinându-se să bea, să mănânce şi să doarmă.
"Nu ai voie nici să priveşti eclipsa", explică Nancy Maryboy. "Ei spun că, dacă un om se uită la Soare în timpul unei eclipse, ochii lui vor avea de suferit mai târziu. O persoană care se uită la Soare în acel moment îşi pierde conexiunea echilibrată pe care o avea cu Universul, declanşând astfel producerea unor evenimente neplăcute. Acelaşi lucru este valabil şi dacă mănâncă sau beau în timpul eclipsei", mai spune aceasta.
În calitate de director al Observatorului Griffith, E.C Krupp spune că a auzit şi în epoca modernă destul de multe temeri şi interpretări eronate despre eclipse.
Una dintre cele mai persistente dintre acestea, spune savantul american, se referă la "pericolul" care le pândeşte pe femeile însărcinate şi pe bebeluşii lor nenăscuţi în timpul eclipselor.
"Deşi pare lipsit de raţiune, angajaţii observatorului primesc zeci de apeluri telefonice de la oameni care le pun întrebări ce au legătură cu acest mit", a explicat el.
O altă interpretare eronată spune că oamenii nu trebuie să privească Soarele atunci când discul său este complet acoperit în timpul eclipsei. Atât E.C. Krupp, cât şi Jarita Holbrook spun că oamenii nu trebuie să privească spre Soare în mod direct, fără protecţie, în timpul unei eclipse. Dacă fac acest lucru, riscă să sufere ulterior din cauza unor maladii oculare. Dar, atunci când discul solar este complet acoperit, oamenii pot să privească fără frică spre Soare.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36