Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Un deget al faraonului Akhenaton a fost returnat Egiptului

Un deget al faraonului Akhenaton a fost returnat Egiptului

Un cercetător elveţian a returnat, miercuri, Egiptului, un deget de la un picior al mumiei faraonului Akhenaton, sau Amenhotep al IV-lea cum a fost numit la început, tatăl legendarului Tutankhamon, a anunţat Consiliul suprem pentru antichităţi al Egiptului.
Un deget al faraonului Akhenaton a fost returnat Egiptului
15 apr. 2010, 13:57, Ştiinţă-Sănătate

Degetul a fost furat în 1907, în timpul unei examinări a scheletului, şi a fost returnat Consiliului în timpul unei ceremonii care a avut loc la Cairo, unde s-a semnat un acord între Egipt şi Elveţia pentru simplificarea procedurilor de restituire a obiectelor arheologice.

Degetul va fi expus la Muzeul egiptean din Cairo, potrivit unui comunicat, care dă asigurări că acesta aparţine lui Akhenaton, al cărui schelet a fost descoperit în Valea Regilor, în apropiere de Luxor.

Akhenaton, sau Amenhotep al IV-lea, faraon al celei de-a XVIII-a dinastii, care a trăit cu peste 1300 de ani înaintea erei noastre, a fost formal identificat, în februarie, graţie unor analize ADN, ca tată al lui Tutankhamon, „faraonul copil”, mort la vârsta de 19 ani. Faraonul a avut ca soţie pe frumoasa, şi nu mai puţin celebra, Nefertiti.

Ambasada Elveţiei la Cairo a indicat că relicva a fost restituită şefului Consiliului pentru antichităţi, Zahi Hawass, de Frank Rühli, un cercetător de la Universitatea din Zurich, specialist în mumii.

Este vorba despre „o iniţiativă privată a acestui cercetător, care, graţie contactelor sale personale”, a recuperat degetul „dintr-o ţară europeană”, a declarat un diplomat pentru AFP, fără să indice despre ce stat este vorba.

„Nu este vorba despre o restituire făcută de Guvernul elveţian”, a adăugat acesta.

Din 2002, Elveţia este cea de-a 16-a ţară care semnează cu Egiptul un acord pentru restituirea obiectelor arheologice.

Egiptul, care a făcut din recuperarea obiectelor sale arheologice – furate şi răspândite în toată lumea – o cauză naţională, a organizat, săptămâna trecută, o conferinţă internaţională pe acest subiect.