Educaţia atenuează efectele maladiei Alzheimer

Tomografiile efectuate asupra unor pacienţi care suferă de maladia Alzheimer au relevat faptul că un nivel superior de educaţie protejează pacienţii împotriva acestei forme comune de demenţă, potrivit unui studiu publicat luni în jurnalul Archives of Neurology.

Urmărește
70 afișări
Imaginea articolului Educaţia atenuează efectele maladiei Alzheimer

Educaţia atenuează efectele maladiei Alzheimer (Imagine: Mediafax Foto)

Persoanele cu un nivel de educaţie superior s-au descurcat mai bine la testele de memorie şi la cele de rezolvare a unor probleme matematice, cu toate că zonele din creierul lor afectate de maladia Alzheimer erau la fel de întinse ca şi cele ale celorlalţi pacienţi.

Cercetătorii au demonstrat, pe parcursul unor analize anterioare, că mai mulţi ani de şcoală faţă de nivelul mediu de educaţie pot contribui la întârzierea apariţiei pierderilor de memorie asociate cu maladia Alzheimer.

În noul studiu, echipa condusă de Catherine Roe de la Washington School of Medicine din St. Louis a efectuat tomografii cu emisii pozitronice (PET).

Cercetătorii au scanat creierele a 37 de persoane care suferă de Alzheimer şi a 161 de persoane care nu suferă de această maladie.

Tomografiile determină cantitatea de plăci neuronale, depozite compuse din fragmente de proteine, care formează legăturile între celulele nervoase din creier.

Pentru persoanele cu un număr mic de astfel de plăci, nivelul de educaţie nu a avut nicio legătură cu rezultatele de la testele cognitive.

Pentru pacienţii care prezintă aceste plăci neuronale, performanţele de la teste au fost direct proporţionale cu nivelul de educaţie şi de şcolarizare.

"Cu cât eşti mai educat, cu atât vei putea să te descurci cu aceste plăci neuronale din creier, fără să prezinţi simptome de demenţă", a declarat Roe.

Studiul indică faptul că persoanele care au un nivel de educaţie ridicat posedă şi o "rezervă cognitivă" mai mare - capacitatea creierului de a funcţiona în ciuda degradărilor suferite.

În prezent, aproximativ 5,2 milioane de persoane suferă de maladia Alzheimer în Statele Unite, potrivit Alzheimer's Association.

Specialiştii se aşteaptă ca numărul acestora să crească, datorită procesului de îmbătrânire a populaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici