- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (09.12.2009, 17:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Egiptul cere Marii Britanii să îi restituie celebra stelă din Rosetta
Şeful Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, Zahi Hawass, a cerut, miercuri, Marii Britanii să restituie ţării sale celebra Piatră din Rosetta, stela care i-a permis lui Jean-François Champollion să descifreze hieroglifele, expusă la British Museum (Londra) de 200 de ani.
Urmărește
671 afișări
Egiptul cere Marii Britanii să îi restituie celebra Piatră din Rosetta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Ea aparţine Egiptului, ea ar trebui să revină în Egipt", a declarat Zahi Hawass, şeful Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, miercuri, pentru postul de radio BBC 4, considerând "inexactă" afirmaţia potrivit căreia Piatra din Rosetta ar face parte din patrimoniul cultural mondial.
"Este inexact, ea face parte doar din cultura egipteană. Noi v-am oferit-o ca pe un dar pe termen scurt, acum trebuie să recuperăm acest dar", explicat Zahi Hawass, care solicită restituirea Pietrei din Rosetta, sculptată în anul 195 înaintea erei noastre, şi a multor alte opere de artă egiptene aflate în prezent în Marea Britanie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Oficialul egiptean a spus că a renunţat la ideea obţinerii unui împrumut temporar: "Directorii British Museum ne-au trimis o scrisoare pentru a ne spune că au nevoie de o serie de detalii despre măsurile de securitate ale muzeului care va adăposti Piatra din Rosetta. Iar ei ştiu că acest muzeu va fi cel mai mare din lume. Securitatea va fi perfectă".
"Nu mi-a plăcut tonul acelei scrisori şi anumite persoane au început să declare în presă că, dacă British Museum va împrumuta Piatra din Rosetta unui muzeu din Egipt, atunci poate că egiptenii nu vor mai dori să o înapoieze", a declarat Hawass în timpul unei vizite la Londra.
"Noi nu suntem piraţii din Caraibe. Suntem o ţară civilizată. Dacă semnez un contract cu British Museum, o vom restitui. Am decis, în cele din urmă, să nu mai cerem împrumutarea Pietrei din Rosetta, ci să cerem restituirea ei permanentă Egiptului. Pentru că este un «simbol» al identităţii egiptene".
Roy Clare, unul dintre directorii celebrului muzeu londonez, i-a replicat spunând că acea stelă este "un simbol mondial".
Dacă Zahi Hawass ar trebui să ceară, la un anumit moment, împrumutarea acestei pietre, atunci administratorii British Museum vor examina cu siguranţă această solicitare. Însă ar fi util ca acest lucru să nu se întâmple în mijlocul dezbaterilor despre restituirea ei, a spus Clare.
Zahi Hawass a precizat că 12 ţări se vor reuni anul viitor, la Cairo (Egipt), pentru a alcătui o "listă de dorinţe" care va cuprinde obiectele răspândite în lumea întreagă a căror restituire o vor cere pe cale oficială.
Piatra din Rosetta este o stelă egipteană, datând din anul 195 înaintea erei noastre, din timpul regelui Ptolemeu V.
Piatra, din granit negru, cu o formă rectangulară, are trei inscripţii în trei scrieri diferite - hieroglifică, demotică şi greacă. Folosind inscripţiile de pe Piatra din Rosetta, Jean-François Champollion a reuşit să identifice metoda de traducere a scrierii hieroglifice.
Piatra a fost descoperită în anul 1799, în oraşul egiptean Rosetta (araba Rashid), situat în delta Nilului, în apropierea Mării Mediterane, în timpul expediţiei franceze conduse de generalul Napoleon Bonaparte. Importanţa acestei stele a fost remarcată imediat, în versiunea greacă specificându-se că este vorba despre acelaşi text, în toate cele trei scrieri.
Între 1799 si 1801 a fost păstrată şi studiată la Cairo, atunci realizându-se primele sale copii. În 1801, la retragerea armatei franceze, a fost reţinută de către trupele engleze şi, în 1802, a fost adusă în Anglia, apoi expusă la British Museum.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe