- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (09.12.2009, 17:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Egiptul cere Marii Britanii să îi restituie celebra stelă din Rosetta
Şeful Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, Zahi Hawass, a cerut, miercuri, Marii Britanii să restituie ţării sale celebra Piatră din Rosetta, stela care i-a permis lui Jean-François Champollion să descifreze hieroglifele, expusă la British Museum (Londra) de 200 de ani.
Urmărește
671 afișări
Egiptul cere Marii Britanii să îi restituie celebra Piatră din Rosetta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Ea aparţine Egiptului, ea ar trebui să revină în Egipt", a declarat Zahi Hawass, şeful Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, miercuri, pentru postul de radio BBC 4, considerând "inexactă" afirmaţia potrivit căreia Piatra din Rosetta ar face parte din patrimoniul cultural mondial.
"Este inexact, ea face parte doar din cultura egipteană. Noi v-am oferit-o ca pe un dar pe termen scurt, acum trebuie să recuperăm acest dar", explicat Zahi Hawass, care solicită restituirea Pietrei din Rosetta, sculptată în anul 195 înaintea erei noastre, şi a multor alte opere de artă egiptene aflate în prezent în Marea Britanie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Oficialul egiptean a spus că a renunţat la ideea obţinerii unui împrumut temporar: "Directorii British Museum ne-au trimis o scrisoare pentru a ne spune că au nevoie de o serie de detalii despre măsurile de securitate ale muzeului care va adăposti Piatra din Rosetta. Iar ei ştiu că acest muzeu va fi cel mai mare din lume. Securitatea va fi perfectă".
"Nu mi-a plăcut tonul acelei scrisori şi anumite persoane au început să declare în presă că, dacă British Museum va împrumuta Piatra din Rosetta unui muzeu din Egipt, atunci poate că egiptenii nu vor mai dori să o înapoieze", a declarat Hawass în timpul unei vizite la Londra.
"Noi nu suntem piraţii din Caraibe. Suntem o ţară civilizată. Dacă semnez un contract cu British Museum, o vom restitui. Am decis, în cele din urmă, să nu mai cerem împrumutarea Pietrei din Rosetta, ci să cerem restituirea ei permanentă Egiptului. Pentru că este un «simbol» al identităţii egiptene".
Roy Clare, unul dintre directorii celebrului muzeu londonez, i-a replicat spunând că acea stelă este "un simbol mondial".
Dacă Zahi Hawass ar trebui să ceară, la un anumit moment, împrumutarea acestei pietre, atunci administratorii British Museum vor examina cu siguranţă această solicitare. Însă ar fi util ca acest lucru să nu se întâmple în mijlocul dezbaterilor despre restituirea ei, a spus Clare.
Zahi Hawass a precizat că 12 ţări se vor reuni anul viitor, la Cairo (Egipt), pentru a alcătui o "listă de dorinţe" care va cuprinde obiectele răspândite în lumea întreagă a căror restituire o vor cere pe cale oficială.
Piatra din Rosetta este o stelă egipteană, datând din anul 195 înaintea erei noastre, din timpul regelui Ptolemeu V.
Piatra, din granit negru, cu o formă rectangulară, are trei inscripţii în trei scrieri diferite - hieroglifică, demotică şi greacă. Folosind inscripţiile de pe Piatra din Rosetta, Jean-François Champollion a reuşit să identifice metoda de traducere a scrierii hieroglifice.
Piatra a fost descoperită în anul 1799, în oraşul egiptean Rosetta (araba Rashid), situat în delta Nilului, în apropierea Mării Mediterane, în timpul expediţiei franceze conduse de generalul Napoleon Bonaparte. Importanţa acestei stele a fost remarcată imediat, în versiunea greacă specificându-se că este vorba despre acelaşi text, în toate cele trei scrieri.
Între 1799 si 1801 a fost păstrată şi studiată la Cairo, atunci realizându-se primele sale copii. În 1801, la retragerea armatei franceze, a fost reţinută de către trupele engleze şi, în 1802, a fost adusă în Anglia, apoi expusă la British Museum.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe