- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- GENEVA, (16.03.2012, 18:09)
Einstein are totuşi dreptate! Se pare că particulele neutrino nu au depăşit viteza luminii
Particulele neutrino, a căror viteză de deplasare a fost măsurată în toamna anului 2011 în cadrul proiectului ştiinţific Opera, se deplasează cu o viteză mai mică decât cea a luminii, potrivit unor calcule efectuate de o altă echipă de savanţi, care au analizat rezultatele iniţiale.
Urmărește
2071 afișări
Einstein are totuşi dreptate! Se pare că particulele neutrino nu au depăşit viteza luminii
Rezultatele primelor teste puneau sub semnul întrebării teoria relativităţii formulată de Einstein.
Noua măsurătoare indică faptul că neutrinii nu au depăşit viteza luminii, se afirmă într-un comunicat emis de Centre Européen de Recherches Nucléaires (CERN).
"Au început să apară prezumţii potrivit cărora rezultatele iniţiale din proiectul Opera au fost asociate cu o eroare de măsurare", a declarat directorul departamentului de cercetare din cadrul CERN, Sergio Bertolucci.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Însă este important să fim riguroşi", a adăugat el, precizând că alte câteva echipe de cercetători de la CERN vor realiza o serie de alte măsurători în luna mai, pentru a se ajunge la un "verdict definitiv" în această chestiune.
Indiferent de rezultatele ce vor fi obţinute, echipa de cercetători din proiectul Opera "s-a comportat cu o integritate ştiinţifică perfectă, prezentând măsurătorile sale unui număr mare de savanţi şi solicitând realizarea unor măsurători independente. Aşa funcţionează ştiinţa", a precizat Sergio Bertolucci.
Anunţul făcut la sfârşitul lunii septembrie 2011 prin care se făcea public rezultatul măsurătorilor din experimentul Opera, care contrazicea teoria relativităţii formulată de Einstein, a zguduit comunitatea oamenilor de ştiinţă. Tot mai mulţi dintre ei au pus sub semnul întrebării validitatea rezultatului.
În urma unei "curse de fond" de 730 de kilometri între laboratoarul CERN din Geneva şi laboratorul subteran Gran Sasso din Italia, neutrinii, particule elementare, au trecut linia de sosire cu aproape 20 de metri (sau cu 60 de nanosecunde) înaintea luminii, potrivit măsurătorilor iniţiale realizate de savanţii din proiectul Opera.
Rezultatul a fost atât de surprinzător, încât, pentru a elimina orice sursă posibilă de eroare, aceeaşi echipă de oameni de ştiinţă a efectuat teste suplimentare la sfârşitul lunii octombrie 2011. Încă o dată ei au obţinut viteze de deplasare ale neutrinilor superioare celei a luminii.
Datele recoltate în timpul acestor teste suplimentare au fost apoi analizate de savanţii implicaţi în proiectul ICARUS, un alt experiment din cadrul CERN, care foloseşte o tehnologie de vârf. "Potrivit măsurătorilor realizate de ICARUS, viteza neutrinilor nu o depăşeşte pe cea a luminii", a explicat Carlo Rubbia, purtătorul de cuvânt al acestui grup de savanţi, recompensat cu premiul Nobel pentru fizică.
La fârşitul lunii februarie 2012, fizicienii au emis ipoteza potrivit căreia rezultatele neaşteptate ale proiectului Opera au fost falsificate din cauza unei conexiuni defectuoase dintre un sistem GPS şi un computer.
Din acest motiv a rezultat o sincronizare ineficientă între ceasurile folosite în proiectul Opera, ceea ce a condus la un decalaj şi o măsurare eronată a vitezei neutrinilor.
Testele viitoare ar putea să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să afirme cu certitudine dacă a fost vorba de o simplă problemă tehnică de conexiune sau dacă vor fi nevoiţi să regândească întreaga fizică actuală.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe