Elefanţii se aseamănă cu oamenii: Cum se ceartă, flirtează şi simt pachidermele

Elefanţii au un comportament asemănător cu cel al oamenilor şi se "ceartă" cu privire la rutele pe care să meargă, afirmă cercetătorii care au studiat comportamentul elefanţilor din parcul naţional Amboseli din Kenya.

Urmărește
2807 afișări
Imaginea articolului Elefanţii se aseamănă cu oamenii: Cum se ceartă, flirtează şi simt pachidermele

Elefanţii se aseamănă cu oamenii: Cum se ceartă, flirtează şi simt pachidermele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetătorii din cadrul celui mai lung studiu continuu al elefanţilor, ce durează de aproape 40 de ani, spun că animalele folosesc un sistem de comunicare, scrie dailymail.co.uk.

Phyllis Lee de la Universitatea Stirling din Scoţia spune că negocierile cu privire la rutele pe care turma trebuie să meargă pot dura aproximativ o oră.

De asemenea, elefanţii folosesc limbajul trupului şi sunetele, frecându-şi umerii sau încolăcindu-şi trompele ca semn de salut, îndoindu-şi trompa sub colţi ca o invitaţie la joacă.

Puii de elefant îşi sug trompele la fel cum copiii îşi sug degetul mare atunci când sunt mici, iar femelele elefant par să flirteze atunci când se uită la masculi cu ochii larg deschişi.

Cercetările oferă dovezi despre capacitatea de a simţi a elefanţilor. Studiile anterioare au arătat că elefanţii pot simţi supărarea, însă acesta demonstrează că ei reacţionează la durerea celorlalţi.

"De exemplu, atunci când un elefant tânăr s-a apropiat de un gard electric, o femelă mai bătrână părea alarmată, aşteptând ca puiul să fie curentat. Postura şi clipirea ochilor arată că tresărea", a declarat Cynthia Moss, fondatoarea proiectului de cercetare a elefanţilor de la Amboseli în 1972.

Alţi elefanţi au fost văzuţi în timp ce scoteau săgeţi cu tranchilizante din pielea altor membri ai turmei.

Cercetătorii, care au urmărit 2.500 de exemplare, afirmă că elefanţii au o putere a creierului asemănătoare cu cea a maimuţelor, însă nu la fel de avansată ca delfinii sau oamenii.

Limbajul elefanţilor:

  • trompa în forma literei S: curiozitate sau aşteptare

  • frecarea umerilor: salut sau legătură de grup

  • împletirea trompelor: salutarea unui alt elefant

  • îndoirea trompei în înterior: invitaţie la joacă

  • statul în picioare: agresivitate

  • sugerea trompei (manifestare a puilor): liniştire

  • alinierea "umăr la umăr": "La drum"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici