Elementul central care influenţează memoria vizuală. Ce au descoperit cercetătorii

  • Minut de minut, observăm zeci de imagini, fie pe telefon, la TV, sau în spaţiul public. Doar că nu toate ne rămân în minte. Nu ar fi nici posibil, nici sănătos pentru creierul nostru.
  • În ceea ce priveşte imaginile pe care le vedem zilnic, fie că este vorba despre un titlu de ştire, de carte sau o reclamă la un restaurant, la un nou device electronic, un element este important: mărimea imaginii.
Urmărește
3762 afișări
Imaginea articolului Elementul central care influenţează memoria vizuală. Ce au descoperit cercetătorii
Memoria vizuală este un atuu pentru mulţi dintre noi: îi ajută pe elevi şi studenţi să înveţe, iar pe adulţi să reţină ceea ce îi interesează, (măcar în aparenţă), ajutându-i să ia decizii mai bune.
 
Un nou studiu derulat de către specialişti de la Universitatea Bar-Ilan din Israel, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences şi citat de către Medical Science News, arată cum este influenţată memoria vizuală de imaginile pe care le vedem zilnic.
 
Ce au descoperit este cel puţin interesant. Pe scurt, ne amintim mai uşor imaginile mari, comparativ cu cele mici. Sistemul vizual este influenţat de mărimea imaginii pe retina noastră. Desigur, specialiştii în reclame deja ştiu asta, de aici şi panourile stradale gigante şi fonturile la nume de branduri, puse exagerat. 
 
Dar rezultatul studiului vine şi cu câteva semne de întrebare: ce tipuri de ecrane electronice folosim: mari sau mici?; foto sau video?; ce tip de rezoluţie şi câtă informaţie să conţină? 
 
Studiul a fost realizat pe circa 100 de participanţi cu vârste între 18 şi 40 de ani, cu vedere bună, care au luat parte la şapte experiemente. Fiecare test a demonstrat că mărimea imaginii contează, fiind cel mai uşor de amintit. Chiar şi imaginile înceţoşate sunt amintite mai uşor dacă sunt mari, în detrimentul celor mici dar clare. 
 
„În zonele din creier unde este reprezentată imaginea aşa cum este ea proiectată pe retină, cele mai multe resurse vor fi alocate procesării imaginilor mari, decât a celor mici. Şi asta, deoarece procesarea informaţiei este determinată de cât de mult este folosită retina”, explică medicul Sharon Gilaie-Dotan, conducătoarea cercetării. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici