- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (04.12.2012, 13:34)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Elementul cheie descoperit de Roverul Curiosity pe Marte
Roverul Curiosity a detectat un compus organic simplu, pe bază carbon, în solul planetei Marte, însă cercetătorii de la NASA nu au aflat deocamdată dacă acele molecule provin într-adevăr de pe planeta roşie, unde niciun element organic complex, esenţial pentru viaţa microbiană, nu a fost încă descoperit.
Urmărește
1588 afișări
Elementul cheie descoperit de Roverul Curiosity pe Marte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Una dintre substanţele pe care instrumentul SAM (Sample Analysis on Mars) le-a testat este un compus organic pe bază de carbon, care ar putea fi unul dintre «ingredientele» vieţii", a declarat într-o conferinţă de presă Paul Mahaffy, de la Centrul Goddard, pe care agenţia spaţială americană NASA îl deţine în oraşul Greenbelt din statul Maryland, informează AFP.
Acest cercetător implicat în misiunea spaţială Curiosity a făcut aceste dezvăluiri în cadrul conferinţei anuale organizate de American Geophysical Union la San Francisco.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Totuşi, a adăugat el, "în acest stadiu, nu avem nicio confirmare a materialelor organice pe Marte". "Vom continua să cercetăm zone mai diverse din craterul Gale", unde roverul Curiosity a coborât pe Marte, pe 6 august, a adăugat savantul american.
Misiunea de doi ani a acestui robot cu şase roţi, cel mai sofisticat trimis vreodată pe Marte, înzestrat cu 10 instrumente ştiinţifice, constă în a afla dacă viaţa microbiană a putut să existe în trecut pe Marte.
Analizele eşantioanelor de nisip marţian, efectuate prin încălzirea acestora, pentru a determina compoziţia gazelor pe care le conţin, au detectat totodată molecule de apă, de sulf şi probabil perclorat format din oxigen şi clor.
Însă niciun compus complex pe bază de carbon, necesar vieţii microbiene, nu a fost deocamdată descoperit.
Până în prezent, compoziţia chimică a solului de pe Marte analizat de Curiosity este similară cu cele descoperite în alte regiuni de pe planeta roşie care au fost deja explorate de alţi roboţi americani, precum Phoenix, în regiunea arctică, şi Opportunity, în emisfera sudică.
"Deşi acest instrument a detectat un compus organic, trebuie să demonstrăm înainte de toate faptul că el provine într-adevăr de pe Marte", a adăugat John Grotzinger, de la Institutul de tehnologie din California (Caltec), implicat la rândul său în misiunea Curiosity.
Savantul american a explicat faptul că "materiale cosmice cu o compoziţie organică cad pe suprafeţele tuturor planetelor de tip terestru" din Sistemul Solar. Cercetătorul nu a exclus nici ipoteza potrivit căreia acel compus ar putea proveni de pe Terra, fiind transportat chiar de roverul Curiosity.
"Va trebui să răspundem la o întrebare şi mai complexă, aceea de a şti dacă este vorba de materiale biologice", a continuat acelaşi cercetător, subliniind faptul că "există o probabilitate foarte mică să găsim urme de viaţă sau chiar un simplu compus organic în roci".
"Ne vom acorda mai mult timp pentru a studia aceste aspecte şi apoi, dacă vom găsi ceva ce prezintă o mare importanţă, vom fi fericiţi să vă anunţăm", a adăugat el.
Savanţii americani consideră că există şanse mai mari de a găsi aceşti compuşi complecşi de carbon - esenţiali pentru viaţă - pe Muntele Sharp, ce are o altitudine de 5.000 de metri, destinaţia finală a roverului Curiosity, aflat în prezent la o distanţă de opt kilometri faţă de acesta.
John Grotzinger a generat un val de speculaţii în legătură cu o descoperire majoră făcută pe Marte, atunci când a evocat, în urmă cu câteva zile, într-un interviu acordat postului radiofonic NPR, o descoperire potenţială care "ar putea intra în cărţile de istorie".
NASA a dezminţit însă, ulterior, că roverul Curiosity ar fi făcut o astfel de descoperire, declarând că "acele zvonuri şi speculaţii sunt eronate", în condiţiile în care oamenii de ştiinţă şi mass-media internaţională au făcut multe speculaţii despre un posibil anunţ important, care urma să fi fost făcut luni, la San Francisco.
Luni însă, John Grotzinger a spus că declaraţiile sale "au fost interpretate eronat".
Până în prezent, singura descoperire importantă făcută de Curiosity pe Marte este aceea a albiei unui fost râu marţian, a precizat luni unul dintre cercetătorii americani de la NASA.
Curiosity a ajuns pe suprafaţa marţiană pe 6 august. Curiosity, care a costat 2,5 miliarde de dolari, reprezintă prima misiune de astrobiologie lansată de NASA, după succesul sondelor marţiene Viking din anii 1970, fiind, totodată, cel mai sofisticat şi mai performant laborator ştiinţific robotizat trimis vreodată de pământeni pe o altă planetă.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36