- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (12.11.2008, 15:39)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Endeavour va fi lansată vineri spre ISS
Naveta spaţială americană Endeavour va fi lansată spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), vineri noapte, la ora 00.55 GMT, având la bord aproape 15 tone de materiale, care vor permite dublarea capacităţii de găzduire a Staţiei şi efectuarea de reparaţii importante.
Urmărește
16 afișări
Endeavour va fi lansată vineri spre ISS
Naveta Endeavour va fi lansată de la Centrul spaţial Kennedy, din Cap Canaveral, Florida, de la terminalul 39-A şi va avea o fereastră de lansare de 10 minute. Acesta va fi al 27-lea zbor către ISS şi va fi efectuat la exact 10 ani după prima misiune de asamblare a Staţiei Spaţiale, de către o navetă americană, pe 20 noiembrie 1998.
Totodată, acesta va fi al patrulea şi ultimul zbor al navetei Endeavour din 2008, iar misiunea de reparare a telescopului spaţial Hubble, iniţial prevăzută pentru jumătatea lunii octombrie, a fost amânată pentru luna mai 2009.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
Endeavour va transporta 14,5 tone de materiale şi echipamente în modulul italian presurizat Leonardo, care vor permite mărirea capacităţii de găzduire a ISS de la trei la şase oameni, începând cu primăvara lui 2009, potrivit anunţului NASA.
Astronauţii vor instala două cabine de dormit, un echipament pentru exerciţii fizice, o a doua toaletă, două noi cuptoare pentru încălzirea hranei, un frigider pentru alimente şi băuturi, dar şi un congelator şi un cuptor destinate experimentelor ştiinţifice. Naveta va transporta şi un sistem de reciclare a urinei în apă potabilă, denumit "regenerator de apă", care reprezintă o etapă majoră pentru trecerea la o generaţie nouă de sisteme similare, ce vor putea fi folosite în viitor de expediţiile umane pe Lună sau pe Marte.
Creşterea capacităţii de găzduire a ISS este vitală pentru efectuarea studiilor ştiinţifice din domeniul microgravităţii şi pentru a le permite astronauţilor japonezi şi europeni să efectueze stagii de lungă durată la bordul staţiei orbitale. Japonia şi Europa dispun deja de propriile lor laboratoare, Kibo, respectiv Columbus, aduse la bordul ISS în 2008.
Echipajul navetei Endeavour va trebui să efectueze patru ieşiri pe orbită, de câte şase ore şi jumătate fiecare, în timpul acestei misiuni, care va dura 15 zile. Astronauţii vor repara sistemul de rotaţie, defectat în 2007, al uneia din cele trei antene solare ale ISS. Astronauţii vor instala două antene GPS deasupra laboratorului japonez Kibo şi o nouă cameră video, pe una din grinzile ISS.
Echipajul format din cinci bărbaţi şi două femei, cu toţii americani, este compus din comandantul Christ Ferguson, în vârstă de 47 de ani, copilotul Eric Boe, în vârstă de 44 ani, şi din alţi cinci specialişti ai misiunii, printre care şi Sandra Magnus.
Magnus trebuie să îl înlocuiască pe compatriotul ei, Greg Chamitoff, ca inginer de zbor al misiunii cu numărul 18 pe ISS. Acesta se va întoarece pe Terra, la bordul navetei Endeavour, la sfârşitul lunii noiembrie. Sandra Magnus va reveni pe Terra în februarie 2009.
Misiunea ar trebuie să se încheie pe 29 noiembrie. Cu toate acestea, NASA ia de obicei în calcul o prelungire de o zi a misiunilor navetelor americane.
Citește pe alephnews.ro: Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe