Engleza, prima limbă de pe Terra ajunsă la un milion de cuvinte

Limba engleză conţine cele mai multe cuvinte dintre toate limbile vorbite pe Pământ, urmând să îşi adauge în vocabular, miercuri, cuvântul cu numărul un milion, potrivit Global Language Monitor, un site internet care foloseşte o formulă matematică pentru a estima frecvenţa de apariţie a cuvintelor.

Urmărește
620 afișări
Imaginea articolului Engleza, prima limbă de pe Terra ajunsă la un milion de cuvinte

Engleza, prima limbă de pe Terra ajunsă la un milion de cuvinte (Imagine: Global Language Monitor)

Potrivit CNN.com, cuvântul cu numărul un milion va fi adăugat în vocabularul limbii engleze, miercuri, la ora 05.22 GMT. Contorul live, instalat pe acest Global Language Monitor, afişa, marţi seara, 999.985 cuvinte incluse în limba engleză.

"The Million Word March" l-a transformat pe inventatorul acestui proiect de contabilizare a cuvintelor într-un fel de paria al comunităţii lingviştilor. Mulţi dintre aceştia consideră că numărarea cuvintelor dintr-o limbă reprezintă o acţiune imposibilă, deoarece limba vorbită evoluează permanent.

Paul J.J. Payack, preşedintele şi analistul şef al site-ului Global Language Monitor, susţine că nu estimarea primului milion de cuvinte dintr-o limbă este atât de importantă, pe cât este ideea care se află în spatele acestui proiect, care arată că engleza a devenit o limbă complexă şi globală.

"A devenit o limbă populară. Celelalte limbi, precum franceza, îşi ridică ziduri mari de protecţie în jur, pe când engleza, îi invită pe ceilalţi să o cunoască. Limba engleză are tradiţia de a «înghiţi» cuvinte noi întregi. Celelalte limbi doar le traduc", a explicat Paul J.J. Payack.

Internetul, mondializarea comerţului şi globalizarea fluxurilor turistice au accelerat această tendinţă şi au adus limba engleză în contact cu numeroase alte comunităţi lingvistice. Acest lucru a făcut ca engleza să se îmbogăţească în termeni şi să devină o limbă complexă.

Cu toate acestea, nu toate cuvintele noi au fost incluse în acest proiect. Cuvintele noi trebuie să aibă sens în cel puţin 60% din lume pentru a putea fi incluse în acest sistem de numărare. Ele trebuie, totodată, să aibă sens în comunităţi distincte. De exemplu, un termen ştiinţific, înţeles doar de specialiştii care lucrează în celebra Silicon Valley, nu va putea fi considerat un cuvânt cu circulaţie internaţională.

Modelul de analiză propus de Global Language Monitor analizează 5.000 de site-uri internet, dicţionare online, diverse publicaţii academice şi articole, pentru a determina frecvenţa cu care cuvintele sunt folosite. Un cuvânt trebuie să aibă cel puţin 25.000 de apariţii pentru a putea fi inclus în această numărătoare.

Dialectul mandarin al limbii chineze a ieşit pe locul al doilea, cu 450.000 de cuvinte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici