Epoca Holocenului s-ar fi încheiat după 1950, susţin cercetătorii. Am intrat într-o nouă eră geologică

Oamenii de ştiinţă vor să aleagă un loc care să marcheze debutul epocii geologice actuale, când Homo sapiens şi-a pus amprenta asupra planetei.

Urmărește
21976 afișări
Imaginea articolului Epoca Holocenului s-ar fi încheiat după 1950, susţin cercetătorii. Am intrat într-o nouă eră geologică

geologyin.com - Ray Troll

În câteva săptămâni, geologii vor selecta un sit care demonstrează cel mai clar modul în care oamenii au schimbat structura suprafeţei planetei noastre. Ei vor alege un loc despre care cred că ilustrează cel mai bine atunci când a început o nouă epocă pe care au numit-o Antropocenul.

Holocenul a luat sfârşit! 

Holocenul a început la încheierea ultimei ere glaciare, acum 11.700 de ani, când marii gheţari care au acoperit anterior Pământul au început să se retragă. În urma lor, oamenii moderni s-au răspândit pe întreaga planetă.

Homo sapiens a înflorit în timpul Holocenului, neanderthalienii au dispărut. Dar expansiunea speciei  a avut consecinţe geologice. Mineralele pe care le-am extras, gazele pe care le-am eliberat prin arderea combustibililor fosili şi materialul radioactiv pe care l-am produs au început să aducă schimbări fundamentale în geologia Pământului .

Antropocen, noua epocă geologică 

În ceea ce priveşte data acestui eveniment, majoritatea indică anii care au urmat celui de-al doilea război mondial, când ţările de pe toată planeta au intrat într-o expansiune economică şi industrială masivă, cunoscută sub numele de „Boom care a marcat începutul Antropocenului. 

O listă de nouă situri – inclusiv recife de corali din Australia, straturi de nămol din Canada şi gheaţa din Antarctica sunt cei mai buni candidaţi în furnizarea de indicatori în sedimentele lor care demonstrează cel mai bine schimbările care a condus la noua epocă.

Voturile geologilor sunt acum în curs de numărare şi o listă scurtă va fi creată pentru examinarea finală la sfârşitul acestui an, demarând un proces care va necesita alte trei organizaţii superioare să susţină propunerea.

Situl câştigător va fi apoi marcat cu o placă de alamă, care este folosită pentru a defini locurile care dezvăluie modificări ale straturilor care semnifică debutul unei noi epoci. O astfel de placă, pe versantul unui munte din Monte San Nicola, Apulia, Italia, celebrează începutul cu 2,6 milioane de ani în urmă al Pleistocenului, precursorul Holocenului.

„Nu există nicio îndoială că omenirea joacă acum un rol major în influenţarea geologiei planetei noastre”, a spus profesorul geolog Jan Zalasiewicz de la Universitatea din Leicester. „Întrebarea este: care loc exemplifică cel mai bine aceste schimbări?”

Aluminiul, plutoniul şi plasticul, indicii pentru arheologii viitorului ce ar demonstra existenţa unei civilizaţii umane avansate tehnologic între secolele 20 şi 21 

Un exemplu cheie al impactului pe care oamenii l-au avut asupra geologiei planetei noastre este oferit de aluminiu, a adăugat Zalasiewicz. „În natură, aluminiul metalic pur este mai rar decât dinţii de găină. Există doar în cantităţi mici. Practic, tot aluminiul nostru provine din minereuri în care metalul a format compuşi cu alte elemente. În ultimii 100 de ani, am extras aceşti oxizi, hidroxizi şi silicaţi, i-am procesat şi am extras aproximativ jumătate de miliard de tone de aluminiu metalic din ei şi l-am folosit pentru a face orice, de la vase la avioane.”

Aceste bunuri au fost apoi aruncate la fiare vechi când au încetat să mai fie folosite. Deşi a avut loc o anumită reciclare, aluminiul metalic – la un moment dat atât de rar – a fost răspândit pe întreaga planetă. „Acesta ar fi un semn sigur pentru extratereştrii care vor ateriza în viitorul îndepărtat că ceva special se întâmplă pe Pământ în acest moment”, a adăugat el.

Un alt indicator al debutului Antropocenului este  elementul plutoniu. Este foarte, foarte rar, sau cel puţin a fost până la naşterea erei atomice. Bombele nucleare, testate în atmosferă, au aruncat plutoniu care s-a aşezat pe sol în cantităţi uşor de detectat.

„Dar până la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, nu a existat plutoniu în pământ. Apoi, brusc, au fost multe. Asta îl face un indicator foarte bun pentru începutul Antropocenului şi sugerează o dată la începutul anilor 1950 pentru naşterea lui”, transmite cercetătorul.

Un alt semnal clar care indică că am intrat într-o nouă epocă geologică este oferit de speciile pe care le-am ajutat să se răspândească pe tot globul, omogenizând biologia Pământului în acest proces. Exemplele includ stridiile din Pacific şi midiile, aceasta din urmă răspândindu-se din Eurasia prin apa de balast evacuată de nave mari, înlocuind crustaceele native pe o mare parte a planetei, inclusiv în America de Nord.

„Un alt indicator este furnizat de materialele plastice care au devenit utilizate pe scară largă în anii 1950, pe care cei mai mulţi dintre noi îl considerăm ca fiind zorii Antropocenului”, a adăugat Waters.

„Principalul lucru pe care trebuie să îl decidem acum este care dintre site-urile pe care le-am selectat oferă cel mai clar semnal dintre măsurile pe care le-am selectat, de la plutoniu, aluminiu, materiale plastice şi alte variabile  care demonstrează o schimbare fundamentală de epocă geologică”.

Acest punct a fost susţinut de Zalasiewicz. „În viitorul îndepărtat, peste zeci de milioane de ani, speciile avansate vor putea încă să detecteze modul în care am schimbat Pământul. Trebuie să ne dăm seama de asta acum.

„Toate clădirile şi drumurile noastre se vor fi prăbuşit cu mult înainte de atunci, dar schimbările subtile pe care le-am făcut sedimentelor vor persista şi vor arăta că o civilizaţie globală a dominat cândva această planetă cu efecte de durată”, a concluzionat cercetătorul pentru Guardian

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici