Video Erupţie solară uriaşă surprinsă de satelitul SDO al NASA

Imagini spectaculoase au fost surprinse de NASA, cu ajutorul satelitului Solar Dynamics Observatory (SDO), în timpul unei erupţii solare de proporţii. O superbă masă de plasmă este expulzată din Soare şi se ondulează timp de 90 de minute.

Urmărește
457 afișări

Explozia solară a avut loc aproape de marginea Soarelui, pe data de 24 februarie 2011, potrivit site-ului NASA.

Satelitul NASA Solar Dynamics Observatory a reuşit capturarea evenimentului în raze ultraviolet extrem (EUV). Datorită faptului că imaginile sunt de înaltă definiţie, cercetătorii au fost în măsură de a observa până în cele mai mici detalii fazele exploziei solare.

Solar Dynamics Observatory al NASA a înregistrat pe 15 februarie cea mai puternică explozie solară din ultimii patru ani

Potrivit presei internaţionale, unii specialişti cred că Pământul va fi lovit de niveluri fără precedent de energie magnetică, din cauza exploziilor solare, în jurul anului 2013.

În timpul unei erupţii solare, o cantitate uriaşă de energie care se află în cromosfera şi coroana Soarelui este eliberată instantaneu. Materia este proiectată la viteză foarte mare în spaţiul interplanetar. Fenomenul este însoţit de o emisie de raze X, de unde radio şi, în cazul erupţiilor mai puternice, de lumină vizibilă. Când ajung în apropierea Pământului şi intră în atmosferă, în special deasupra regiunii polului nord, particulele creează aurorele polare. De asemenea, ele perturbă propagarea undelor radio în jurul globului, afectând reţelele de distribuţie a electricităţii.

Frecvenţa şi intensitatea fenomenelor variază cu o perioadă de circa 11 ani, în acest timp numărul petelor solare înregistrând un minimum şi un maximum. Activitatea solară este influenţată şi de magnetism şi de rotaţia Soarelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici