Erupţiile solare lovesc Pământul în weekend. Care vor fi efectele

Observatorii de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA transmit că o ejecţie de masă coronală se îndreaptă spre Pământ azi, 17 februarie, şi ar putea declanşa aurore boreale în America de Nord, dar şi furtuni geomagnetice.

Urmărește
3610 afișări
Imaginea articolului Erupţiile solare lovesc Pământul în weekend. Care vor fi efectele

Sursa Foto - NASA

O furtună geomagnetică se apropie. 

NOAA transmite că o ejecţie de masă coronală ar urma să sosească în ultima parte a zilei de 17 februarie.

Primul contact este de aşteptat să producă o furtună geomagnetică minoră de categoria G1, intensificând-o până la nivelul moderat de furtună de categoria G2 pe 18 februarie.

În timpul unor astfel de furtuni, aurorele boreale îşi vor face apariţia în Statele Unite până în statele New York şi Idaho. 

Efectele impactului unei furtuni geomagnetice moderate de categoria G2 pot să provoace deteriorarea transformatoarelor de înaltă tensiune şi a sistemelor de alimentare la latitudini mari, întreruperea semnalelor radio de înaltă frecvenţă, compromiterea semnalelor GPS şi pot fi întreprinse acţiuni necesare de coordonare a echipajelor spaţiale aflate pe Staţia Spaţială Internaţională, dar şi a sateliţilor. 

Furtunile de lungă durată sau cele de intensitate extremă cum a fost în cazul furtunilor solare din 1859 sau 1989 pot provoca daune transformatoarelor şi pene de curent la scară regională, continentală sau chiar globală.

Fiind cel de-al 25-lea ciclu solar (fiecare durează câte 11 ani) de când pământenii observă activitatea solară, este de aşteptat ca maximul solar să fie în anul 2025, când este de aşteptat ca tot mai multe erupţii solare să lovească Pământul.

Similar cu modul în care uraganele sunt clasificate pe categorii, Centrul meteorologic spaţial din SUA  clasifică furtunile solare pe o scară de la „G1 Minor” la „G5 Extreme”. O furtună geomagnetică de categoria G5 este cea mai periculoasă, existând riscul să provoace pene de curent electric la nivel global şi să scoată din funcţiune sateliţii orbitali.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici