- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (14.11.2009, 12:03)
Eşecul curelor de slăbire, pus, în mod eronat, pe seama metabolismului
Eşecul curelor de slăbire pe care le ţin numeroase persoane supraponderale este pus, de obicei, şi în mod eronat, pe seama unui metabolism mai lent, informează cercetătorii britanici, citaţi de dailymail.co.uk.
Urmărește
98 afișări
Eşecul curelor de slăbire, pus, în mod eronat, pe seama metabolismului (Imagine: MediafaxFoto/AFP)
Aceste persoane obişnuiesc să spună că au o problemă cu greutatea corporală din cauza propriului metabolism, însă, potrivit experţilor britanici în nutriţie, această afirmaţie este departe de a fi adevărată.
Dieteticienii şi nutriţioniştii britanici afirmă că aud această scuză foarte des, mai ales din partea persoanelor de vârstă medie, care încearcă să le explice faptul că cei mai buni prieteni ai lor, deşi mănâncă de două ori mai mult decât ei, reuşesc să se menţină svelţi, aparent fără a depune niciun efort.
Persoanele supraponderale insistă, de regulă, până într-acolo încât afirmă că au multe kilograme în plus nu pentru că ar mânca în exces, ci din cauza faptului că organismele lor nu ard caloriile primite la fel de eficient ca şi prietenii lor mai slabi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Un campion şi-a pierdut toate medaliile olimpice în incendiile din LA. CIO promite să le înlocuiască
-
Detalii din culise: Capturarea nord-coreenilor de către Ucraina oferă o perspectivă rară asupra alianţei cu Rusia
-
Grevă în Belgia. Sunt afectate traficul aerian şi feroviar, şcolile s-au închis
Experţii britanici au încercat din acest motiv să afle adevărul despre legătura dintre rata metabolismului - cantitatea de energie consumată de organism pentru a susţine funcţiile biologice la nivel optim - şi creşterea în greutate.
Pentru a determina dacă un metabolism mai lent este automat echivalent cu o creştere în greutate, cercetătorii britanici au decis să analizeze şapte dintre cele mai frecvent întâlnite mituri referitoare la metabolism.
Mit: Anumite persoane consumă cantităţi uriaşe de alimente, dar nu se îngraşă. Acest mit este extrem de răspândit, însă, cu toate acestea, este departe de a fi adevărat. Dacă o persoană are un metabolism mai lent decât cel mediu, ea are nevoie de mai puţine calorii decât celelalte persoane pentru ca organismul ei să îşi îndeplinească funcţiile de bază.
Acest principiu se aplică în acel caz în care este vorba de un număr mic de calorii, provenind dintr-o cafea latte mică sau dintr-o bucată mică de brânză. El nu explică, cu siguranţă, de ce persoanele cu un metabolism rapid par să scape "nepedepsite" după ce consumă cantităţi "industriale" de chipsuri sau alte alimente hipercalorice. Metabolismul lor nu este chiar atât de rapid pentru a justifica acest fenomen. Adevăratul motiv pentru care aceste persoane nu se îngraşă este unul foarte simplu: în mod cert, ele nu consumă la fiecare masă la fel de multe alimente precum persoanele cu un metabolism mai lent.
Cei mai mulţi dintre experţi sunt de acord în prezent cu faptul că orice persoană care mănâncă în exces se va îngrăşa la un moment dat. Orice prieten care pare să mănânce foarte mult, atunci când se află în compania unor persoane supraponderale, renunţă cu siguranţă la multe alte alimente sau chiar la mese întregi, pentru a putea să "se înfrupte", ocazional, din alimentele preferate, mai ales în faţa prietenilor lor supraponderali.
În urma unor studii desfăşurate în Marea Britanie, voluntarii cu o constituţie fizică suplă au fost îndemnaţi să îşi mărească dozele zilnice de alimente. După o săptămână, au avut libertatea de a reveni la dieta lor zilnică obişnuită, iar cercetătorii au putut să constate cum instinctele acestor voluntari le-au dictat să renunţe în mod natural la una dintre mese sau să servească doar alimente uşoare în timpul cinei, pentru a-şi echilibra aportul caloric.
Mit: Exerciţiile fizice ajută la stimularea metabolismului. Nici această afirmaţie nu este tocmai justificată. Este adevărat că exerciţiile de anduranţă, precum ridicarea greutăţilor sau aparatele de fitness sporesc masa musculară, însă muşchii au o rată a metabolismului destul de scăzută, iar pentru a câştiga un kilogram de muşchi în urma practicării acestor sporturi, voluntarii au adăugat doar 10 calorii - echivalentul unei jumătăţi de lingură de zahăr - la rata metabolismului lor zilnic.
Mit: Menopauza produce o creştere a ratei metabolismului. Specialiştii au crezut că au obţinut răspunsul la această problemă în urmă cu 20 de ani, însă cercetătorii care au formulat această concluzie au fost acuzaţi că şi-au "fabricat" datele metabolice pentru realizarea acelor studii şi au sfârşit în cele din urmă prin a petrece câţiva ani în închisoare.
Ceea ce se cunoaşte cu certitudine este faptul că faza finală a ciclului menstrual al femeilor tinere produce o creştere a ratei metabolismului de doar 5%, făcându-le să le fie foame şi, adeseori, să poftească diverse alimente dulci şi bogate în calorii. Este, deci, destul de probabil ca schimbările hormonale provocate de menopauză să inverseze această creştere lunară a ratei metabolismului. În opinia specialiştilor, însă, această schimbare constă doar într-o scădere insignifiantă a numărului de calorii de care organismul are nevoie pentru asigurarea funcţiilor vitale - echivalentul unui biscuit, pe zi.
Mit: Bărbaţii au un metabolism mai rapid decât femeile, care îi protejează împotriva creşterii în greutate. Este adevărat faptul că bărbaţii au un metabolism mai ridicat decât femeile, această diferenţă constând în aproximativ 300 de calorii pe zi. Deşi în trecut era adevărat faptul că femeile se îngrăşau mai mult pe măsură ce avansau în vârstă, bărbaţii au "recuperat" considerabil în ultimele decenii în această privinţă, deci un metabolism mai ridicat nu îi protejează în mod automat pe bărbaţi faţă de creşterea în greutate. Şi bărbaţii trebuie să fie atenţi la consumul lor caloric zilnic, dacă nu vor să se îngraşe.
Mit: Atunci când ţineţi o cură, metabolismul încetineşte atât de mult, greutatea se stabilizează şi nu mai puteţi să slăbiţi niciun kilogram în plus. Există un sâmbure de adevăr şi în această teorie, însă ea nu este total adevărată. Atunci când o persoană reduce numărul de calorii pentru a slăbi, organismul ei intră în "modul de conservare", salvând mai degrabă caloriile primite, în loc să le folosească.
Acest fenomen se aplică doar pentru 30% din totalul de calorii la care se renunţă. De exemplu, o persoană alege să consume doar 1.000 de calorii pe zi, în locul dozei clasice de 1.940 de calorii pe zi, necesare unei femei obişnuite şi sănătoase. Metabolismul ei va înceti doar cu 330 de calorii, iar persoana în cauză va trebui să renunţe la alte 670 de calorii, echivalentul pierderii a 450 de grame, în loc de 700 de grame.
Mit: Un metabolism lent duce la îngrăşare. Deşi, în teorie, pare destul de logic ca un metabolism lent să fie asociat cu creşterea în greutate şi cu obezitatea, rezultatele studiilor ştiinţifice nu sprijină această credinţă populară. Este adevărat că anumite persoane au un metabolism mai lent decât al altora, iar dacă metabolismul lor este lent, organismul lor are nevoie de mai puţine calorii pentru a menţine constantă greutatea corporală. Însă, nu chiar de atât de puţine calorii, afirmă cercetătorii britanici.
În testele lor de măsurare a ratei metabolismului a sute de bărbaţi şi de femei, ei au descoperit foarte rar o persoană al cărei metabolism să fie cu mai mult de 10% mai rapid sau mai lent decât valorile medii. Cu alte cuvinte, un metabolism mai "leneş", nu înseamnă automat o condamnare pe viaţă la obezitate. Totul depinde, încă o dată, de numărul de calorii primite zilnic de organism.
Singura explicaţie reală care justifică creşterea în greutate constă în faptul că multe persoane mănâncă alimente neadecvate. Ele trebuie să înveţe care dintre alimente suprimă senzaţia de foame şi care dintre alimente oferă organismului vitaminele şi mineralele de care are nevoie, însă oferind un număr mai mic de calorii. Aceasta este soluţia pentru a slăbi, valabilă chiar şi în cazul persoanelor cu un metabolism lent, care doresc să slăbească şi să îşi păstreze apoi o siluetă sveltă.
Mit: Îmbătrânirea provoacă o scădere a metabolismului. Din păcate, această teorie este adevărată şi nimeni nu poate face nimic în această privinţă. Rata medie a metabolismului fiecărei persoane scade cu 1-2% în fiecare deceniu al vieţii, din motive încă nedescoperite. Specialiştii consideră că acest fenomen ar putea să se datoreze unei combinaţii de factori, precum micşorarea creierului şi a organelor interne, la care se adaugă diminuarea masei musculare.
În plus, cei mai mulţi dintre oameni devin tot mai puţin activi pe măsură ce îmbătrânesc, ceea ce înseamnă că atunci când ajung la vârsta de 60 de ani, oamenii au nevoie de un număr mai mic cu 500-600 de calorii în fiecare zi, faţă de atunci când aveau 20 de ani, pentru a-şi menţine aceeaşi greutate.
În orice caz, specialiştii avertizează asupra faptului că organismul are nevoie la bătrâneţe mai mult ca oricând de vitamine şi de minerale, deci nu trebuie să se înţeleagă că bătrânii trebuie să consume mai puţine calorii, ci doar să renunţe la alimentele dăunătoare.
Metabolismul este un concept descoperit de chimistul german Eduard Buchner, în urma unui studiu realizat pe o serie de enzime umane, la începutul secolului XX.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Obezitatea reduce substanţa cenuşie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Scandal monstru după finala Casa iubirii: Acuzații de blat pentru Kanal D: V-ați bătut joc
CANCAN.RO
Job-ul plătit cu 5.600 euro pe lună în România, acum, în 2025. Ai nevoie de permis de conducere și experiență de minimum 2 ani
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe